Румен Радев на среща за газа

Очаква се отговорът на „Газпром” за преговорите

Новини
08:22 - 29 Август 2022
2152
Румен Радев на среща за газа

Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“.

Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

В разговора ще участват министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

Очаква се от „Газпром” да отговорят на България дали ще се върнат на масата за преговори. Според енергийния министър това трябва да се случи най-късно днес. В края на миналата седмица правителството официално влезе в контакт с руската компания.

Целта на евентуалните преговори е Кремъл да възстанови доставките на природен газ към България в рамките на настоящия договор.

От ресорното ведомство ще настояват за промяна в механизма на плащане, както и за удължаване на доставките до края на отоплителния сезон.