Румен Радев: Предстои приеманет о на редица закони, най-важният от които държавният бюджет и местни избори

Новини
09:38 - 04 Септември 2019
2933
Румен Радев: Предстои приемането на редица закони, най-важният от които държавният бюджет и местни избори

Всеизвестно е, че когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора те я трансформират в икономически облаги и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт.

Това каза президентът Румен Радев от парламентарната трибуна в обръщение към народа. Според него при такава формула няма развитие."Използвам конституционните си правомощия да отправя обръщение към народа и НС в началото на настоящата сесия.

Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда и повишени очаквания, както надявам се и вие сте заредени с енергия за отговорни решения и действия след пълноценната почивка", посочи още Румен Радев.

"Както спомена и председателят на Народното събрание - очертава се тежка парламентарна сесия, предстои приемането на редица закони, най-важният от които държавният бюджет и местни избори", каза държавният глава.

Той отчете, че в същото време не трябва да пропускаме факта, че в страната има и проблеми, чието решаване не само е неотложно, но изисква и по-далечен хоризонт.

"Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моята позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност", изтъкна още президентът.

Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството, каза още Румен Радев.

"Отказът от блиц-контрол според мен е отстъпление от демократичните принципи и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма", допълни още президентът.

Държавният глава отчете, че българското правителство е едно от малкото, които не са обсъдили управленската си програма с Народното събрание. Отдавна е назрял и моментът за по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация. Стъпка в тази посока ще повиши и така необходимата гражданска активност в региона. В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии.

Мисля, че усъвършенстването на закона за пряко участие на гражданите в местното самоуправление също да бъде във фокуса на Народното събрание", допълни още Радев. Той разкритикува факта, че зачестява практика да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби.

Снимки Агнес Методиева