Румен Радев: Ще предложа промени в Конституцията

Аз не водя война с никого, подчерта президентът

Политика
13:05 - 21 Декември 2019
2531
Румен Радев: Ще предложа промени в Конституцията

Президентът Румен Радев обяви, че ще предложи промени в Конституцията. На въпрос какво точно ще поиска да се промени, президентът даде за пример индивидуалната конституционна жалба. Той подчерта, че всеки българин трябва да може да сезира Конституционния съд.

Това е един от факторите за гражданско общество, подчерта държавният глава. Радев допълни, че подобна възможност е разписана в законите на много европейски държави.

 „Ако четете социологическите изследвания от местните избори, някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено, ако вземем последните местни избори“, заяви в предаването "Годината на Дарик радио".

„Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини - 15-20%, а се приема, че 3% е прага за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места“, добави държаният глава.

Аз не водя война с никого, подчерта президентът. Интересуват ме резултатите от управлението на Бойко Борисов, допълни той.

Преди 10 години ние бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния - какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите данни, ние сме на 51 % от средното европейско ниво, Румъния на над 60 %... Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три... Тази политика, която води правителството продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци, отбеляза Румен Радев.

България е с ограничени ресурси. Нашият единствен начин да догонваме Европа, това е човешкият капитал. Трябва да има друга политика, много по-догонваща, коментира още държавният глава.

Американският президент Доналд Тръмп казва „America first“. Ние трябва да се учим от президента Тръмп, каза още Румен Радев и допълни, че трябва да се защитават интересите на България.

Президентът каза, че за него думата на на 2019 година е "безветрие", а думата на следващата 2020 година ще е "отговорност".