Румениге: Футболистите и техните мениджъри са виновни за огромното натоварване

Уверен съм, че Световното клубно първенство ще бъде посрещнато от феновете с ентусиазъм, заяви легендата на Байерн

Спорт
12:23 - 17 Октомври 2024
866
Румениге: Футболистите и техните мениджъри са виновни за огромното натоварване

Членът на Надзорния съвет на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге очаква, че обновеното Световно клубно първенство през следващото лято ще се радва на голяма популярност сред феновете. И докато мнозина протестират, че въпросното разширено като брой участници първенство ще увеличи натоварването и ще препълни календара, то Румениге вижда само позитиви.

Този турнир, който ще има нов формат за първи път през следващата година, ще изпълни хората с ентусиазъм. Убеден съм, че това ще бъде добър турнир. А и няма да писне на никого, защото ще се провежда само на четири години, заяви с усмивка бившият спортен директор и след това президент на Байерн пред популярното издание Кикер.

Получилият нов формат турнир на континенталните клубни шампиони ще се проведе в САЩ с участието на 32 отбора, а също така би трябвало да бъде и перфектен тест преди Световното първенство по футбол през 2026-а година. Тогава САЩ ще си сътрудничи с Мексико и Канада за организацията на първия Мондиал с участието на 48 държави.

Програмата предвижда мачовете на Световното клубно първенство да се проведат от 15-и юни до 13-и юли, но за момента критиките са много повече. И докато футболистите предупреждават за претоварване, в същото време може да има потенциални проблеми заради договорите, които изтичат на 30 юни - по време на турнира.

Реално футболисти могат да откажат да играят и ще бъдат напълно в правото си. Третият задаващ се проблем е, че и досега не са обявени спонсори или медийни партньори, каквито ФИФА твърди, че ще намери.

Той влезе в малко детайли и за събития вътре в Байерн (Мюнхен), като каза, че Пеп Гуардиола е имал голяма роля за назначението на Венсан Компани за треньорския пост. Дългото търсене на наставник на баварците реално е завършило с телефонен разговор на Румениге с актуалния мениджър на Манчестър Сити и той с ентусиазъм е препоръчал белгиеца.

"Казах на Пеп, че имам нужда от анализ, който е автентичен и честен. След това говорихме по телефона почти два часа. Накратко: той каза, че е 100% убеден и че Венсан Компани е абсолютно правилният треньор за ФК Байерн", каза Карл-Хайнц Румениге по въпроса.

Юлиан Нагелсман, Ралф Рангник, Оливър Гласнер и Шаби Алонсо бяха някои от големите имена в списъка с кандидати, които Байерн се опита да подпише като старши треньор, преди да пристигне Компани. И до момента в доста сериозна степен той оправдава назначението си, тъй като отборът играе атрактивно и има резултати в повечето от срещите си.

"За мене има един отговор на въпроса дали публиката приема отбора. Това се вижда, когато децата ритат по улицата или на двора и си избират идоли от нашия отбор. Тогава значи, че сме на прав път", заяви още легендата на германския футбол.

Членът на надзорния съвет на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге взе отношение в дискусията за прекомерното натоварване на футболистите в последно време. Неговата позиция обаче е малко по-различна от тази, в която най-вече се обвиняват ФИФА и УЕФА за по-гъстите международни календари.

„В този случай играчите и техните мениджъри носят своята вина. Те изискват повече и все по-високи заплати и принуждават клубовете да генерират все по-високи приходи“, каза Румениге пред Кикер.

„Откъде дойде този доход? Чрез повече мачове. И затова казвам: Трябва да седнем на една маса с всички участници и да обсъдим какви механизми трябва да използваме към по-сериозни и рационални времена“, каза още той.

Основната причина за възникващия проблем е Световното клубно първенство следващото лято.

„Този турнир, който ще се проведе за първи път в тази форма следващата година, ще вдъхнови хората. Ще бъде добър турнир, убеден съм в това. Провежда се на всеки четири години, не трябва да го забравяме“, допълни той.