Румяна Коларова за Гешев: Това е нивото на политическия дебат

Радев да назначи човек като главния прокурор като посланик, би означавало провал на целия авторитет на президента - заяви политологът

Новини
18:35 - 15 Май 2023
3844
Румяна Коларова за Гешев: Това е нивото на политическия дебат

„За съжаление, това е нивото на политическия дебат”. Това заяви политологът и социолог Румяна Коларова в предаването „Денят на живо” по Нова нюз.

По повод думите на главния прокурор Иван Гешев от по-рано през деня, че му е бил обещаван посланически пост, Коларова каза: „Не знам кой какво е обещавал на Гешев, но подобно обещание - Румен Радев да назначи човек като Гешев като посланик, би означавало провал на целия авторитет на президента”.

Другият събеседник в студиото – политологът Петър Чолаков има усещането, че Гешев е искрен, когато казва, че е очаквал с него да бъде постигната определена договорка, за да не говори, както и че той се готви за такъв сценарий.

„Ситуацията е непредвидима. Не знам за какво се е готвел Гешев, но има развой на събитията, която никой не може да предвиди”, каза Коларова. Според нея „ледът се пука… това означава, че идва пролетта”. „Гешев се присъедини към коалицията анти-Борисов с надежда, че това може да му спечели някакъв вид симпатии. Той атакува Борисов, защото той е най-атакувания човек в момента.

Чолаков обясни, че искането на оставката на Гешев е от години, а едва сега по дребен повод (присъствието на един експерт на място на разследването) му се иска оставката. Според него публична тайна е, че главният прокурор бе „инсталиран” на мястото си от ГЕРБ и ДПС. Той допуска, че опита за атентат срещу Гешев е реален и целта може да е била той да не говори за определени неща. „Правителство, може би няма да има, защото БСП се дръпнаха, ПП-ДБ – ако нещо щеше да се случи, досега трябваше да е станало и от тук насетне е въпросът какво става с българската прокуратура”, каза Чолаков.

Коларова уточни, че няма как парламентът да реши ситуацията в прокуратурата. 

Чолаков смята, че вървим към нови парламентарни избори през месец юли. Коларова е убедена, че ГЕРБ ще представят състав на кабинет и ще се стремят към правителство. „Единствения възможен вариант е правителство на малцинството, кой ще носи отговорността, ако не бъде сформирано правителство е друг въпрос”, обясни тя и допълни, че Мария Габриел е следващото поколение в ГЕРБ.