Русия дава на африкански страни безплатно зърно

Владимир Путин съобщи, че в най-скоро време смята да създаде руска индустриална зона в района на Суецкия канал в Египет

Новини
21:13 - 27 Юли 2023
2692
Русия дава на африкански страни безплатно зърно

Русия ще предостави безплатно на африкански държави десетки хиляди тонове зърно в рамките на няколко месеца, въпреки западните санкции, които затрудняват Москва да изнася зърно и торове. Това обяви днес президентът Владимир Путин на откриването на срещата на върха “Русия-Африка” в Санкт Петербург.

Путин посочи, че Русия очаква рекордна зърнена реколта тази година и е готова да замени износа на украинска продукция за Африка, както на търговска основа, така и на база помощ.

“Ще бъдем готови да предоставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея по 25-50 хиляди тона безплатно зърно през следващите 3-4 месеца”, обяви Путин, а участниците във форума посрещнаха думите му с аплодисменти.

“Освен това ще осигурим безплатна доставка на тези продукти до потребителите”, допълни руският президент.

Той коментира и критиките на Запада за решението на Русия да се откаже от сделката за износ на зърно през украински черноморски пристанища, която позволяваше на Киев да изнася продукцията си. Путин за пореден път посочи, че Москва е напуснала сделката, защото нито едно от дадените є обещания за улесняване на собствения є износ на зърно и торове не е било спазено.

Путин освен това подчерта, че над 70% от украинското зърно, изнесено благодарение на вече изтеклата сделка, е отишло в страни с високи доходи или доходи над средните, включително в ЕС, и че бедни страни като Судан са били “изиграни” и са получили по-малко от 3% от пратките. Същевременно западните санкции, наложени на Москва заради войната в Украйна, са попречили на Русия да доставя безплатни торове на бедните страни.

“Получава се парадоксална картина. От една страна, западните страни възпрепятстват доставките на нашето зърно и торове (чрез санкции), а от друга, лицемерно ни обвиняват за сегашната кризисна ситуация на световния хранителен пазар”, подчерта Путин.

Президентът съобщи, че в най-скоро време Русия смята да създаде руска индустриална зона в района на Суецкия канал в Египет, като още тази година там трябва да започне изграждане на първите производствени мощности, а след това от тази зона ще се изнасят стоки за цяла Африка.

На форума “Русия-Африка” са представени 49 от 54-те държави на континента, включително 17 от техните държавни глави и четири от правителствени ръководители.