Русия и Украйна отново се обвиниха взаимно в обстрел на Енергодар

Кметът Дмитро Орлов заяви, че по обед е проехтял мощен взрив, няма ток и вода

Новини
14:33 - 06 Септември 2022
1726
Русия и Украйна отново се обвиниха взаимно в обстрел на Енергодар

Русия и Украйна днес за пореден път се обвиниха взаимно в обстрел на Енергодар и в района на Запорожката АЕЦ, намираща се в покрайнините на югоизточния украински град. Твърденията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път, съобщи БТА.

Украинската артилерия изстреля през последното денонощие три снаряда по Запорожката АЕЦ, каза днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че един от снарядите е експлодирал близо до Втори блок на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

В отговор руската артилерия е поразила украинските артилерийски позиции в района на град Марганец, Днепропетровска област, откъдето е била обстрелвана Запорожката АЕЦ, увери Конашенков в редовния си всекидневен брифинг за медиите.

По Енергодар и атомната централа, които Русия контролира от март, са били изстреляни общо 20 снаряда, заяви Конашенков. Той добави, че радиационната обстановка в района на централата и града в Запорожка област е в нормите.

След обстрел Енергодар временно остана без ток. Електрозахранването в града вече е възстановено, съобщи кореспондент на ТАСС.

Той добави, че и водоснабдяването в Енергодар, което също е било прекъснато, вече е възстановено.

Мазут е попаднал във водния канал в града, от който се доставя вода за Запорожката АЕЦ, след като снаряд, изстрелян от украинските въоръжени сили, попадна в местната топлоцентрала. Това обяви ръководителят на назначената от Русия военно-гражданска администрация на Енергодар Александър Волга, цитиран от ТАСС.

Украинският кмет на града Дмитро Орлов каза, че по обед е проехтял мощен взрив, предаде УНИАН.

Орлов цитира местни жители, че в Енергодар няма ток и вода. Той обвини за обстрела руските въоръжени сили.

Трима цивилни са били убити в Харковска област при руски обстрел, съобщи междувременно губернаторът на североизточния украински регион Олег Синегубов, цитиран от Ройтерс.

Харков, вторият по големина украински град, се намира близо до руската граница е редовно е обстрелван от началото на войната. Русия е окупирала част от областта.