Русия и Украйна се договориха да спазват примирието

Близо 9 часа продължиха преговорите между политическите съветници на лидерите от Нормандската четворка

Новини
10:24 - 27 Януари 2022
2852
Русия и Украйна се договориха да спазват примирието

Близо 9 часа продължиха преговорите между политическите съветници на лидерите от Нормандската четворка (Русия, Германия, Франция, Украйна), които се проведоха в Париж.

Разговорът на срещата не беше лесен, но беше откровен, заяви заместник-ръководителят на президентската администрация Дмитрий Козак, който представляваше Русия на срещата.

„Имахме труден разговор, но може би първият толкова откровен разговор, за да направим инвентаризация на всички проблеми, свързани с изпълнението на Минските споразумения“, каза той.

И четирите страни-участнички подчертаха, че и двете страни в конфликта Русия - Украйна трябва стриктно да спазват примирието и да се въздържат от военни действия.

За първи път от над 6 месеца дипломатически съветници на ръководителите на Франция, Германия, Русия и Украйна се събраха на разговор, за да търсят път към деескалация на напрежението в Източна Украйна, докато руски войски се струпват на украинската граница.

Целта на срещата на страните от Нормандската четворка е да прецени нагласите на Русия към диалог, особено пред очаквания телефонен разговор на френския президент Макрон и руския му колега Путин. Ако участието на Русия в нормандския формат се смята за "окуражаващо" според Елисейския дворец, полето за действие е твърде тясно след настояването на Русия да обсъжда рамката на европейската сигурност само със САЩ.