Русия иска да остави Украйна на тъмно и студено

1,5 млн. абонати в седем региона на страната са останали без електричество след масираните удари по енергийната инфраструктура

Новини
18:14 - 22 Октомври 2022
4236
Русия иска да остави Украйна на тъмно и студено

Заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко заяви, че около 1,5 млн. абонати в седем региона на страната са останали без електричество след масираните удари на руската армия по украинската енергийна инфраструктура.

"Врагът продължава да нанася удари по енергийни обекти в различни региони на страната ни", заяви Тимошенко.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също коментира новия масиран удар на Русия по съоръженията на украинската електропреносна мрежа, като за пореден път нарече руснаците терористи и благодари на енергетиците и аварийните работници, които ликвидират последствията от ударите.

Зеленски прилага снимка на някакво неназовано съоръжение, като го приписва на "един от примерите за това как врагът се опитва да ни сломи".

Още сутринта "Укренерго", украинският електропреносен оператор, предупреди, че последиците от този обстрел могат да бъдат също толкова сериозни и дори по-големи, отколкото след първата вълна от удари по украински енергийни съоръжения на 10-12 октомври.

Към обяд 672 000 абонати са били изключени от електропреносната мрежа в Хмелницка област, 188 400 - в Николаевска област, 102 000 - във Волинска област, 242 000 - в Черкаска област, 174 700 - в Ривненска област, 61 900 - в Кировоградска област, и 10 500 - в Одеска област.

"Поредните ракетни атаки на терористите, които воюват с гражданската инфраструктура и хората", пише Андрий Ермак, ръководител на украинската президентска канцелария. "Нищо, ние ще издържим. Мечтата на руснаците да имат проблеми на вътрешния фронт и да спрат освобождаването на територията на Украйна е инфантилна. С всеки изминал ден ставаме все по-гневни. А това означава, че ще дадем още по-силен отговор."

Командването на военновъздушните сили на украинската армия съобщи, че в 07:00 ч. местно време в събота е бил нанесен масиран ракетен удар и са били изстреляни общо 33 ракети.

За тази цел руската армия е използвала най-малко 10 стратегически самолета Ту-160 и Ту-95 от района на Волгодонск в Ростовска област, по данни на украинските военни. Според тях са изстреляни 17 крилати ракети X-101 (X-555). Освен това, според ВВС, от кораби в Черно море са извършени 16 изстрелвания на ракети "Калибр".

От ВСУ твърдят, че са отразили 18 крилати ракети, включително 13 X-101/Kh-555 и 5 "Калибър".

Олексий Арестович, съветник на украинския президент, заяви, че към Киев са били изстреляни пет ракети, но те са били свалени с помощта на система за противовъздушна отбрана.

Освен това Оперативното командване на ВСУ "Юг" съобщава, че безпилотни самолети камикадзе са нанесли удари в района на Черкаси. Поразено е съоръжение от критичната инфраструктура, като сасителните служби продължават да потушават пожара.

Украинските военни са унищожили и 10 руски дрона над Николаевска област и още един над Кировоградска област, съобщиха местните власти.

Освен това властите в Одеса съобщиха, че в резултат на ракетните удари в региона има трима ранени. По данни на местната електроразпределителна мрежа трамвайното движение в града е спряло за около 35 минути поради липсата на електричество. В резултат на ударите и в няколко населени места не е имало електроснабдяване.

По-рано беше съобщено, че след ракетни удари град Хмелницки е останал без електричество; експлозии имаше и в Ривне, където също започнаха проблеми с електрозахранването.

Електрозахранването е спряно и в Луцк.

Украинските железници съобщават и за закъснение на няколко влака поради нощни и сутрешни удари, които са причинили щети на електрическата мрежа.

Преди дванадесет дни руската армия предприе първата си мащабна и целенасочена атака срещу енергийния сектор на Украйна. Това се случи малко след инцидента на Кримския мост, за която руските власти обвиняват Украйна.

Поради продължаващия обстрел на украински енергийни съоръжения властите в страната въведоха режим на електрозахранването и призоваха за икономии.

В събота украинските енергетици съобщиха, че в момента има ограничения в електроснабдяването в Киев, както и в няколко области: Киев, Чернигов, Черкаси, Житомир, Суми, Харков, Полтава, Днепропетровск, Запорожка и Кировоградска област. От "Укренерго" не уточняват конкретните поражения.