Русия изгони двама германски дипломати

Новини
19:32 - 20 Декември 2021
2170
Русия изгони двама германски дипломати

Русия обяви двама дипломатически служители на посолството на ФРГ в Москва за персони нон грата в отговор на решението на Германия да експулсира двама руски дипломати след присъдата на Върховния съд в Берлин по делото за убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили, предава TACC.

„На 20 декември извънредният и пълномощен посланик на Федерална република Германия в Руската федерация Геза Андреас фон Гайр е извикан в руското външно министерство. Германският посланик е информиран, че двама дипломатически служители на германското посолство в Русия са били обявена за персона нон грата като симетричен отговор на гореспоменатото недружелюбно решение на германското правителство и също така беше подчертано, че руската страна неизменно адекватно ще отговори по пропорционален начин на всякакви потенциални конфронтационни атаки на Берлин срещу нас в бъдеще,” заяви руското външно министерство в изявление, публикувано в понеделник.

От МВнР на Русия допълниха, че пред дипломата е изразен „решителен протест“ във връзка с неприятелските действия на ФРГ. „Беше посочено, че руската страна категорично отхвърля необоснованите и откъснати от действителността обвинения за участие на руски държавни структури в това престъпление, изтъкнати като част присъдата, която има характер на изрична политическа поръчка“, се казва в изявлението на Министерството.

На 15 декември Върховният съд в Берлин осъди на доживотен затвор руски гражданин по делото за убийството на Зелимхан Хангошвили. Съдът се съгласи с аргументите на прокуратурата, че убийството „е извършено от името на държавните структури на Руската федерация.“ Германското външно министерство обяви двама служители на руското посолство за персони нон грата.