Русия наложи санкции на 333 канадци, сред които и олимпийци

В списъка е губернаторът Мери Саймън, над 250 членове на законодателни съвети

Новини
19:35 - 12 Април 2023
1608
Русия наложи санкции на 333 канадци, сред които и олимпийци

Русия наложи днес санкции на 333 канадски длъжностни лица и публични фигури, включително известни спортисти, участвали в олимпийски игри, като заяви, че това е в отговор на канадските санкции срещу страната и помощта за Украйна, предаде Ройтерс.

Русия често налага санкции на представители на западни държави, като им забранява да влизат на нейна територия, след като Западът взе под прицел стотици руснаци и руски компании заради инвазията в Украйна.

Списъкът, публикуван днес от руското министерство на външните работи, включва генерал-губернатора на Канада Мери Саймън, над 250 членове на регионални законодателни съвети и десетки канадски спортисти, които публично са подкрепили забраната за участие на руски спортисти на олимпийските игри през 2024 г.

"Тази мярка има за цел да насърчи лицата от черния списък да променят поведението си", се казва в изявление на министерството, предаде БТА.

Сред канадските олимпийци, към които Русия е насочила вниманието си, са фигуристката Теса Върчю, петкратна олимпийска медалистка, и хокеистката Хейли Уикенхайзер, шесткратна олимпийска шампионка.