Русия обмисля нов щурм към Киев

Новини
13:01 - 28 Май 2022
5183
Русия обмисля нов щурм към Киев

Предвид настъплението на руските войски в Донбас в средите на Кремъл отново е възникнала надежда, че Москва може "да доведе до победа" войната в Украйна, твърдят два източника, близки до Кремъл, и един от администрацията, цитирани от независимия руски уебсайт "Медуза".

Според тях все по-тревожните изказвания на официални представители на Украйна по повод сраженията в Донбас са знак, че Киев очаква там голямо поражение. И въпреки че резултатите от действията на руската армия не отговорят на предварителните планове на Русия, в Кремъл отново обсъждат евентуален нов щурм към украинската столица, казват те.

Понастоящем "програмата минимум" на Кремъл за обявяване на победа е руските войски да превземат изцяло Донецката и Луганската област. Сега под украински контрол е около 5% от територията на Луганската и над 40% на Донецката област. "Програмата максимум" си остава превземането на Киев. И висшето ръководство на Русия още не се е отказало от тази цел. "Така или иначе ние ще ги довършим [украинците]. Най-вероятно до есента всичко ще свърши", казва един от източниците на "Медуза". На 24 февруари руската армия започна непредизвикана пълномащабна война срещу Украйна. Руснаците се опитаха да превземат Киев, но бяха разгромени от украинската армия в Киевска област.