Русия обучава хиляди войници от Северна Корея

През юни 2024 г. руският президент Владимир Путин подписа със северокорейския си колега Ким Чен Ир договор, предвиждащ и взаимна отбрана

Новини
12:32 - 12 Октомври 2024
5455
Русия обучава хиляди войници от Северна Корея

Няколко хиляди войници от Северна Корея се обучават в Русия и се очаква да бъдат прехвърлени на фронта в Украйна до края на годината, пише Washington Post, позовавайки се на представители на украинското разузнаване. Някои от северокорейските офицери се намират вече на територията на Украйна, за да изучават полето на боя. Украинските военни обаче все още не са сблъсквали с тях.

Източници на Washington Post предполагат, че севернокорейските военни може да бъдат използвани в граничните райони на Русия, които в момента се контролират от Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/, за да освободят руски войски за бойни действия на украинска територия. "Това би могло да окаже значително влияние на фронта", казва представител на украинското разузнаване.

За възможността за изпращане на военни от КНДР в Украйна писаха и The Guardian и Kyiv Post.

Според "Интерфакс-Украйна" и KyivPost на 3 октомври шестима северокорейски офицери са били убити, а трима са били ранени при ракетен удар на ВСУ по руски полигон на окупираната територия на Донбас. Те са били там за среща с руските си колеги "в рамките на обмяната на опит".

На 8 октомври възможното изпращане на северокорейски войски в Украйна коментира и министърът на отбраната на Южна Корея Ким Джон-хьон. "Тъй като Русия и Северна Корея сключиха споразумение, приличащо на военен съюз, възможността за изпращане на военни на фронта е твърде вероятно", каза той в парламента.

През юни 2024 г. руският президент Владимир Путин подписа със северокорейския си колега Ким Чен Ир договор, предвиждащ и взаимна отбрана. Тогава, попитан за възможността за използване на северокорейски войници във войната с Украйна, Путин каза: "Никого не сме молили за това, никой не ни го е предлагал".

Факт е обаче, че през последните две години военните връзки между двете държави преживяха ренесанс. През юли 2023 г. тогавашният руски министър на отбраната Сергей Шойгу посети Пхенян за "укрепване на военните връзки", а през септември Ким Чен-ун посети руския Далечен Изток.

През октомври 2023 г. излезе доклад на британския Кралски институт за изследвания в отбраната (RUSI) за началото на мащабни доставки на боеприпаси в Русия от КНДР. Публикацията бе придружена от спътникови снимки. В края на 2023 г. руските Z-Телеграм канали масово започнаха да коментират лошото състояние на корейските снаряди и мини, използвани от руските подразделения в Украйна.

През януари 2024 г. координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Русия е получила от КНДР балистични ракети и вече ги е използвала срещу Украйна.

Според The Times Северна Корея доставя около половината от артилерийските снаряди, които Русия използва срещу Украйна. Става дума за около 3 млн. снаряди ежегодно, голяма част от които са дефектни.