Русия обвини Украйна за убийството на Даря Дугина (ОБЗОР)

Новини
19:29 - 22 Август 2022
2304
Русия обвини Украйна за убийството на Даря Дугина (ОБЗОР)

Москва обвини украинските специални служби за убийството на Даря Дугина. Дъщерята на близкия до Кремъл ултранационалистически идеолог и общественик Александър Дугин загина в събота близо до Москва, след като колата, която шофираше, беше взривена.

Президентът Владимир Путин поднесе съболезнования на семейството ѝ и нарече убийството "подло престъпление". Киев отрича да е замесен по какъвто и да е начин. Руската Федерална служба за сигурност обяви, че убийството е разкрито и дори посочи извършителя - украинската гражданка Наталия Вовк, родена през 1979 година, предаде държавната агенция ТАСС.

Според съобщението, Наталия Вовк е пристигнала в Русия заедно с дъщеря си на 23 юли. За да организират убийството и да проучат навиците на Дугина, наели жилище в нейния блок. В събота били на фестивала, на който тя била почетен гост. Според ФСС, след като задействали бомбата в колата на Дугина, Наталия Вовк и дъщеря й заминали за Естония. Москва ще иска екстрадирането ѝ.

Руски сайтове свързват предполагаемата извършителка с батальона Азов, а според ФСС, тя използвала три различни регистрационни номера за колата, с която се движела из Москва близо месец.

Президентът Путин поднесе съболезнования за смъртта на Дугина на семейството ѝ, като изтъкна, че тя честно е служила на народа и отечеството си. "Подло, жестоко престъпление отне живота на Даря Дугина - ярка и талантлива личност с истинско руско сърце.", каза Путин.

В понеделник следобед Алексндър Дугин за първи път говори за смъртта на 29-годишната си дъщеря, която, по думите му, е била жестоко убита пред очите му от Украйна. "Сърцата ни жадуват не просто за възмездие, а за победа.", каза Дугин като визира руската инвазия в Украйна. Киев отхвърли каквато и да е връзка със събитията. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече страната му да е замесена във взривяването на автомобила.