Русия обяви 45 дипломати за персона нон грата

Чуждите служители трябва да напуснат до 13 април

Новини
21:41 - 08 Април 2022
2371
Русия обяви 45 дипломати за персона нон грата

Русия обявява 45 служители на полското посолство за персона нон грата. Това са съобщили от Министерството на външните работи, цитирани от РИА "Новости".

Служители на посолството на Полша и полските генерални консулства в Иркутск, Калининград и Санкт Петербург са обявени за персона нон грата въз основа на принципа на реципрочност. Те трябва да напуснат територията на Руската федерация до края на 13 април.

Днес дипломатическото ведомство е извикало посланик Кшищоф Краевски и е изразило пред него остър протест срещу "неоснователното" експулсиране на 45 служители на руските дипломатически мисии в Полша.

Москва счита, че решението на Полша да изгони дипломатите е потвърждение на целенасоченото желание на Варшава да разруши напълно двустранните отношения и отговорността за това е изцяло на полската страна, подчертава външното министерство.

В края на март Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) изготви списък с 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж и поиска експулсирането им.

Днес Русия обяви и двама дипломати от българското посолство за персона нон грата, като ответна реакция на изгонването от България на двама дипломати на 2 март. Такива мерки бяха обявени и спрямо Словакия.