Русия плащала на топ евродепутати, за да влияят на изборите

Белгийският премиер заяви, че избраните трябвало да разпространяват кремълската пропаганда

Новини
19:21 - 29 Март 2024
3268
Русия плащала на топ евродепутати, за да влияят на изборите

Pусия е плащала на евродепутати на високи позиции, за да повлияят на предстоящите европейски избори през юни, съобщи "Политико". 

Скандалът се разрази преди два дни и бързо получи името "Катаргейт".

Преди два дни правителството на Чехия санкционира уебсайта "Гласът на Европа", който обяви за част от проруска операция за влияние. 

Ден по-късно белгийският премиер Александър де Кро заяви пред Федералния парламент в Брюксел, че Русия е влязла в контакт с евродепутати и им е платила, за да разпространяват кремълската пропаганда. Той обаче не посочи конкретни имена. 

Известно е само, че разкритията са извършени съвместно от  Белгия и Чехия. Прага наложи санкции и на украинския олигарх Виктор Медведчук, приближен на руския президент Владимир Путин, както и на лице на име Артьом Павлович Марчевски – предполагаем участник в операцията на Москва. 

Медведчук ръководи от Русия операция на влияние на територията на Чехия, съобщиха властите в Прага. 

Същевременно разследване провеждат и службите за сигурност в Полша. Те конфискували 48 500 евро и 36 000 долара. 

Страницата на "Гласът на Европа" публикува редица разговори с евродепутати, предимно от крайната десница, от евроскептични партии, борещи се срещу Зеления пакт и предричащи скорошно разпадане на ЕС, както и отправящи нападки срещу Украйна. Няма обаче намек, че тези хора са получавали пари.

Европарламента за малко повече от година. В края на 2022 г. стана ясно, че евродепутати са били подкупвани от Катар, за да лобират в полза на емирството за световното първенство по футбол. Преди два месеца пък латвийската евродепутатка Татяна Жданока бе уличена като руски агент.