Русия подозира Украйна в планове за атака в Деня на флота

Новини
10:08 - 06 Август 2024
964
Русия подозира Украйна в планове за атака в Деня на флота

Русия е имала подозрения, че Украйна планира атака по време на парада за Деня на флота, на който е присъствал президентът Владимир Путин миналия месец, съобщи руската държавна телевизия. Заради сериозността на заплахата, руският министър на отбраната Андрей Белоусов се свързал с американския министър на отбраната Лойд Остин, изразявайки опасенията си.

Според New York Times, Остин е приел обаждането на 12 юли, в което Белоусов е споделил за предполагаема тайна украинска операция срещу Русия, която Москва вярва, че е одобрена от Съединените щати. Двама неидентифицирани американски служители са заявили, че Пентагонът бил изненадан от обвинението и не бил наясно с такъв заговор.

Въпреки това, Вашингтон е взел руските опасения достатъчно сериозно, за да се свърже с Украйна и да я предупреди да не осъществява подобна операция, ако има такива планове. Русия не предостави допълнителни детайли, позовавайки се на държавна тайна.

Военните ведомства официално съобщиха за телефонния разговор между министрите на отбраната на Русия и САЩ на 12 юли. Това само по себе си е рядко и изненадващо събитие: от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Остин е разговарял с руския министър на отбраната само пет пъти, почти винаги по инициатива на Съединените щати. На 12 юли разговорът се проведе по инициатива на Русия, но тогава не бяха известни подробности: медиите само бегло споменаха този факт.

New York Times добавя, че украинските официални лица не винаги са били прозрачни с американските си колеги относно техните военни операции, особено срещу цели зад линиите на фронта. И тези операции разочароват американските служители, които смятат, че те не само не подобряват позицията на Украйна на бойното поле, но и рискуват да отблъснат европейските съюзници на Киев, пише вестникът.