Русия поиска процедура по отнемане на Нобела за мир

Отличието беше присъдено на главния редактор на опозиционния вестник “Новая газета” Дмитрий Муратов

Новини
19:01 - 17 Октомври 2021
5834
Русия поиска процедура по отнемане на Нобела за мир

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин предложи да бъде създадена процедура за отнемане на Нобеловата награда за мир, съобщи Радио Свобода.

Предложението дойде седмица след като тазгодишната награда беше присъдена на главния редактор на руския опозиционен вестник “Новая газета” Дмитрий Муратов.

“Нобеловата награда за мир беше дискредитирана като беше връчена на политици, които допуснаха колапса на държавите си и отприщиха конфликти и войни”, написа Володин в Телеграм, цитиран от руски медии. “Възможно е доверието в нея да се върне като се въведе процедура за отнемането ѝ”, добави той.

Председателят на долната камара на руския парламент посочи като примери за дискредитиране на Нобеловата награда за мир връчването ѝ на последния лидер на СССР Михаил Горбачов, на доскорошна лидерка на Мианмар Аун Сан Су Чжи и на бившия президент на САЩ Барак Обама.

“Очевино е, че такива решения дискредитират Нобеловата награда за мир. Доверието в нея може да се върне с въвеждането на процедура за отнемането ѝ, в случай че бъдат разкрити факти за престъпления, нарушения на човешките права и свободи”, написа Володин.

Той добави, че е “неприемливо хора, замесени в ужасни престъпления” да получават наградата, а не тези, които я заслужават.

Нобеловата награда за мир тази година беше присъдена на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на “Новая газета” Дмитрий Муратов. Те получиха наградата заради “усилията си да запазят свободата на изразяване, която е условие за демокрацията и поддържането на мира”.

Нобеловият комитет нарече “Новая газета” “най-независимия вестник в Русия днес”. Редица журналисти от изданието бяха убити през последните години, а медията често е подложена на атаки от руските власти.