Русия премести опозиционер от затвор в Сибир на още по-лошо място

42-годишният Владимир Кара-Мурза бе осъден за държавна измяна заради публично осъждане на войната на Русия в Украйна и бе осъден на 25 години

Новини
20:30 - 24 Септември 2023
5566
Русия премести опозиционер от затвор в Сибир на още по-лошо място

Осъден руски опозиционер е преместен в затвор с максимална сигурност в Сибир и е настанен в малка "наказателна килия", съобщи днес адвокатът му, предава Асошиейтед прес.

По-рано тази година 42-годишният Владимир Кара-Мурза бе осъден за държавна измяна заради публично осъждане на войната на Русия в Украйна и бе осъден на 25 години затвор в рамките на безмилостните репресии на Кремъл срещу критиците. В  четвъртък той е пристигнал в "ИК-6" - наказателна колония с максимална сигурност в сибирския град Омск, съобщи адвокатът му Вадим Прохоров във "Фейсбук".

Прохоров заяви, че преместването от центъра за задържане в Москва, където Кара-Мурза е бил задържан в очакване на съдебен процес и последвалото обжалване, е отнело по-малко от три седмици. Преместването в руски затвори, което обикновено се извършва с влак, е известно с това, че отнема много време, понякога седмици, през които няма достъп до затворниците, а информацията за местонахождението им е ограничена, отбелязва АП.

Кара-Мурза, журналист и опозиционен активист, е задържам през април 2022 г. Обвиненията срещу него произтичат от реч, която той произнася седмици преди ареста пред Камарата на представителите в американския щат Аризона и в която осъжда нахлуването на Русия в Украйна. 

Сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който бе убит близо до Кремъл през 2015 г., Кара-Мурза преживя няколко опита за отравяне през 2015 и 2017 г., за които обвини Кремъл. Руските официални лица обаче отричат да са отговорни за това.

Кара-Мурза отхвърли обвиненията срещу него и ги нарече наказание за това, че се е противопоставил на президента Владимир Путин. Той оприличи съдебното производство на показните процеси с тези по времето на лидера на Съветския съюз Йосиф Сталин.

Прохоров заяви, че при пристигането си в наказателната колония в Омск Кара-Мурза веднага е бил настанен в "наказателна килия" - малка бетонна килия, в която осъдените се държат в изолация за нарушаване на правилата на затвора.