Русия превзе почти целия град Соледар

Новини
21:35 - 10 Януари 2023
6597
Русия превзе почти целия град Соледар

Руските сили вероятно контролират по-голямата част от град Соледар в Източна Украйна след тактически напредък през последните четири дни, твърди британското разузнаване, цитирано от Ройтерс.

Същевременно длъжностни лица в Киев признаха, че Москва е засилила мощното си настъпление към Соледар в промишления Донбаски регион, принуждавайки украинските сили да отблъскват вълни от нападения.

Соледар е на няколко километра от Бахмут, където войските на двете страни претърпяха тежки загуби в последните седмици в едни от най-интензивните окопни бойни действия, откакто Русия нахлу в Украйна преди близо 11 месеца.

Според британското разузнаване е много вероятно руската ос към Соледар да е опит намиращият се в близост град Бахмут да бъде обкръжен от север и да бъдат нарушени украинските комуникационни линии.

Основна роля в превземането на Соледар играят бойците на руската частна военна компания “Вагнер”. Нейният ръководител Евгений Пригожин написа днес в Телеграм: “Ожесточени битки се водят в предградията на източноукраинския град Соледар, недалеч от Бахмут - най-горещата точка на фронта”. И допълни: “Да си кажем честно. Украинската армия се бие храбро за Бахмут и Соледар”.