Русия превзела пет села в Харковска област

Новини
16:48 - 11 Май 2024
2476
Русия превзела пет села в Харковска област

Министерството на отбраната на Русия заяви днес, че руски сили са превзели пет села, намиращи се близо до границата на украинската Харковска област с Русия.

Русия предприе вчера офанзива срещу Харковска област.

В днешния си брифинг министерството заяви, че руските сили са превзели селата Плетенивка, Огирцеве, Борисивка, Пилна и Стрилеча, които непосредствено граничат с руската Белгородска област.

Руското ведомството каза още, че силите на Москва са превзели село Керамик в Донецка област.

Руските сили започнаха вчера нова сухопътна офанзива в Североизточна Украйна, като по думите на украински представители са принудило над 1700 души да се евакуират от Харковска област.

Над 30 населени места станаха обект на артилерийски обстрел и въздушни бомбардировки, при което бяха убити трима души и петима бяха ранени, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов.

Киевските власти изпратиха вчера подкрепления в Харковска област, за да не бъде допуснат пробив на защитните линии.

В края на март руските сили започнаха по-интензивно да бомбардират Харков, който е вторият най-голям град в Украйна. Новата офанзива срещу Харковска област е индикация за промяна във военната тактика на Москва, която украински представители очакваха от седмици.

Руски военни блогъри заявиха, че атаката може би е началото на руски опит за създаването на "буферна зона", каквато руският президент Владимир Путин се зарече да създаде по-рано тази година с цел слагане на край на честите украински атаки срещу Белгородска област и други гранични руски области.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди вчера вечерта, че руските сили разширяват операциите си. Той призова западните съюзници на Украйна да гарантират, че обещаната военна помощ бързо ще се окаже на фронтовата линия.