Русия привлича кубинци да се бият на нейна страна с пари и паспорти

Двете страни са съюзници от времето на Студената война, кубинците не се нуждаят от виза, а директните полети до Москва улесняват пътуването

Новини
11:06 - 05 Май 2024
3282
Русия привлича кубинци да се бият на нейна страна с пари и паспорти

Русия вероятно е вербувала кубински граждани да се бият в нейната армия в Украйна, показва проучване на Би Би Си.

През септември и октомври 2023 година паспортни данни на над 200 кубинци, за които се твърди, че са се присъединили към руската армия, изтекоха онлайн по проукраинска платформа InformNapalm.

Данни са получени, според сайта, чрез хакване на имейлите на руски военен служител в Тула, южно от Москва. Проучване на Facebook показа, че 31 от имената, споменати в изтичането на информация в Украйна, съвпадат с акаунти, чиито собственици изглежда са в Русия или са свързани с руската армия.

Някои например са публикували свои снимки, облечени в руска военна униформа, или на места с улични табели на руски език или с руски номера.

Други посочват Русия като текущо място на пребиваване. Набирането на чужденци, които да запълнят големите загуби в жива сила, също помага на Кремъл да избегне рисковете, свързани с опитите за насилствена мобилизация на руснаци, коментира Би Би Си.

Когато Русия обяви частична мобилизация през 2022 г., стотици хиляди мъже напуснаха страната. Довеждането на кубинци в Русия е сравнително лесно. Двете страни са съюзници от времето на Студената война, кубинците не се нуждаят от виза, за да пътуват до Русия, а директните полети до Москва улесняват пътуването.

Междувременно изгодните военни договори, предлагани от Русия, привличат кубинските мъже, които отчаяно се опитват да избягат от влошаващата се икономическа криза на санкционирания от САЩ остров.