Русия пуска допълнително газ за Европа

Путин посрещна рождения си ден на работа

Топ
06:00 - 08 Октомври 2021
3254
Русия пуска допълнително газ за Европа

Навръх рождения си ден на 7 октомври руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова пусне допълнителни количества газ на пазара на фона на ръста на цените на синьото гориво в Европа. Инициативата за това дойде от енергийния министър Александър Новак, като държавният глава се съгласи с нея. Заявлението на Путин бе направено по време на онлайн съвещание по въпросите на енергетиката, предаде ТАСС.

Новак каза, че Русия може да стабилизира ситуацията с цените с допълнителни обеми газ на борсата, като добави, че страната трябва преди всичко да задоволи вътрешното търсене. “Вие предложихте да увеличите предлагането на газ на пазара, на борсата, за да намалите спекулативното търсене в Европа“, заяви Путин. Той посочи, че потребителите в континентална Европа страдат от решението на Европейската комисия да премине към търговия с борсов газ. Освен това по време на съвещанието  президентът каза, че украинската газопреносна система не е била ремонтирана от десетилетия и може да се пропука, ако налягането на газа се повиши. В същото време за руския газов гигант "Газпром" е по-изгодно и по-безопасно да работи по нови тръбопроводни системи, добави руският лидер.

Също така, според президента, Москва наблюдава спекулации по темата за транзитните доставки на газ през територията на Украйна. Според договора „Газпром“ трябва да изпомпва 40 милиарда кубически метра газ през газопреносната система на страната за девет месеца. „Със сигурност може да се каже, че ще надхвърлим задълженията си за доставка на газ през Украйна“, допълни Путин. Президентът смята, че увеличаването на транзита на газ през украинската територия е неизгодно за "Газпром" поради ниските цени на доставките по нови газопроводи.

На 7 октомври Владимир Путин навърши 69 години, като говорителят на Кремъл обяви, че в четвъртък президентът ще проведе работни срещи, а вечерта ще празнува в компанията на близки. Първи руския лидер поздрави неговият белоруски колега Александър Лукашенко.