Русия с нова наредба за петрола

Руското правителство е поставило конкретни цели за намаляване на производството за всяка компания

Новини
10:10 - 26 Март 2024
1617
Русия с нова наредба за петрола

Русия нареди на своите компании да намалят производството на петрол с 9 милиона барела на ден през второто тримесечие до края на юни, в съответствие с ангажиментите на ОПЕК+, съобщава Reuters.

Руското правителство е поставило конкретни цели за намаляване на производството за всяка компания. Според Reuters съкращенията на производството ще допринесат за сезонен пик на поддръжката на рафинериите, повечето от които вече са намалили производството на гориво поради прекъсвания и атаки.

Руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че руското производство на петрол е 9,5 милиона барела на ден.

Прогнозите на Ройтерс показват, че руското производство на петрол през април, май и юни ще спадне съответно с около 3,6%, 4,1% и 4,9% спрямо март.

Според Новак Русия планира допълнително да намали производството с 350 000 барела на ден през април, а износът ще бъде намален със 121 000 барела на ден спрямо март. През май се планира намаляване на производството с 400 000 барела на ден, а износът – с още 71 000 барела на ден.

Министерството на енергетиката на Русия отказа коментар. Пресслужбата на Александър Новак не отговори на искането на Ройтерс за коментар.

Източници на Ройтерс казаха, че съкращенията на производството ще улеснят сезонния пик в поддръжката на рафинериите, много от които вече са намалили производството на гориво в резултат на прекъсвания и атаки с украински дронове.

В края на миналия месец Новак каза, че руският добив на петрол е 9,5 милиона барела на ден.

Руското производство на нефт и газов кондензат е намаляло от годишен връх от 11,7 милиона барела на ден през 2019 г. до около 10,8 милиона през последните месеци в резултат на координирани действия с ОПЕК.