Русия се изтегля от Изюм и Балаклия

Новини
21:26 - 11 Септември 2022
3200
Русия се изтегля от Изюм и Балаклия

Русия изтегля силите си от два региона в Харковска област - градовете Изюм и Балаклия, съобщи руското отбранително министерство.

Говорителят на ведомството Игор Конашенков посочи, че войските ще бъдат прегрупирани и прехвърлени от региона на Балаклия и Изюм към Донецка област. Конашенков обясни, че този ход се предприема, “за да бъдат постигнати заявените цели на специалната военна операция за освобождаване на Донбас”.

Изтеглянето от там идва на фона на съобщенията от украинска страна за напредване на север от Харков, както и за настъпления в южна и в източна посока в същия регион. Същевременно в назначената от Русия администрация на Харковска област препоръча на местните жители да се евакуират.

Междувременно Запорожката АЕЦ спря изцяло да работи, след като бе изключен единственият є функциониращ 6-ти реактор. Спирането му е било контролирано и е предпазна мярка за сигурността на централата, след като отново бе прекъсната нейната връзка с елетрическата мрежа вследствие на обстрел.

Русия не се е отказала от преговори с Украйна, но забавянето им от страна на Киев ще усложни постигането на договорка, заяви в интервю за руската тв “Россия-1” външният министър Сергей Лавров. Той припомни, че властите в Киев поставят условие за преговорите - че те могат да се състоят едва след победата на Украйна.