Русия ще отбранява Херсон до последно

Новини
14:12 - 06 Октомври 2022
3511
Русия ще отбранява Херсон до последно

Военното разузнаване на британското министерство на отбраната, анализирайки ситуацията в района на Херсон, стига до извода, че Русия ще защитава областния център, въпреки че от военна гледна точка би било изгодно да се оттегли, съобщава руската служба на Би Би Си.

Въоръжените сили на Украйна започнаха нов етап от настъпателни операции в Херсонска област на 2 октомври 2022 г., се казва в доклада. Придвижвайки се на юг, украинските части изтласкаха фронтовата линия на още 20 км, заемайки позиции на източния бряг на река Ингулец и западния бряг на река Днепър, но засега без да застрашават основните отбранителни позиции на Русия, цитира news.bg.

Руските войски като цяло са се оттеглили и сега командването вероятно ще разглежда нарастващата заплаха за района на Нова Каховка в Херсонска област като един от основните проблеми, тъй като повреденият мост над Днепър в района остава един от малкото маршрути, с които те разполагат за попълване силите си, се казва в доклада.

Неговите автори смятат, че Русия е изправена пред избор - изтеглянето на силите през Днепър прави защитата на останалата част от Херсонска област по-надеждна, но политическата задача е да Херсон да бъде удържан.

Според британското разузнаване Русия е изпратила в Херсон по-голямата част от своите силно недокомплектовани въздушнодесантни части.

Американски служители и конгресмени предупредиха, че ако Украйна иска да лиши Русия от шанса да консолидира влиянието си в региона, ще се изправи пред решителна битка за Херсон преди да настъпи зимата.

От Пентагона са заявили, че Киев трябва да се възползва от настъпателния импулс на изток, за да изтласка руските сили от стратегически важни райони, осигуряващи достъп до Черно море.