Русия ще съдейства за износа на украинското зърно

Новини
21:26 - 04 Юни 2022
3019
Русия ще съдейства за износа на украинското зърно

Битката за Северодонецк продължава. Според Киев украинската армия си е върнала част от отстъпените територии в ключовия град в Донбас, а Русия е мобилизирала всичките си налични сили, за да установи контрол там. Москва твърди обратното - че заради претърпените загуби украинските части се изтеглят към съседния град Лисичанск.

Руското министерство на отбраната съобщи, че край Одеса е свален украински военен самолет с оръжия.

На този фон Владимир Путин посочи как може да бъде организиран износ на зърно от Украйна, а украинското президентство прогнозира, че войната може да продължи още между два и шест месеца.

Руските сили разрушават мостове в Северодонецк, в опит да попречат на пристигането на подкрепления за украинската армия и помощ за цивилното население. Украинците са си върнали около 20% от изгубените по-рано територии в града. Твърдението, което не е потвърдено по независим път, е на губернатора на Луганска област.

"Разбираме, че руската армия насочва всичките си сили в тази посока. Те успяха да вземат по-голямата част от Северодонецк, но сега нашите военни си ги връщат. Загубите за руските сили са огромни", заяви Сергий Гайдай, губернатор на Луганск.

Бахмут е друга точка в Донбас, където са насочени усилията на руската армия. Смята се, че ако попадне в руски ръце, ще бъде отрязан достъпът до намиращия се на 60 километра Северодонецк. Градът засега остава украински, но към него от две страни напредват руски военни.

Русия обяви, че е свалила украински самолет край Одеса, а при друг удар в областта е унищожен пункт за дислокация на чуждестранни наемници. Руското военно министерство твърди, че е поразен и център за артилерийска подготовка край Суми.

"Руските сили за противовъздушна отбрана свалиха военен самолет на Украинските военновъздушни сили, транспортиращ оръжия и боеприпаси", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

ТАСС съобщава, че в Мариупол е влязъл втори кораб за транспортиране на метал. Русия установи пълен контрол над пристанището миналия месец. Същевременно руският президент Владимир Путин заяви, че износът на зърно от Украйна не е проблем и има различни начини за това, включително през пристанищата под руски контрол или през Беларус.

"Пристанищата в Мариупол и Бердянск са под наш контрол. Имаме готовност да съдействаме за износ на украинско зърно от тези пристанища. Ще гарантираме, че това ще стане безопасно и ще разрешим на чуждестранни плавателни съдове да достигнат до пристанищата", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

Официален Киев прогнозира, че войната може да продължи още два до шест месеца в зависимост от оръжейните запаси и настроенията в Европа, Украйна и Русия, но е категоричен, че териториални отстъпки нямат да сложат край на конфликта.

"Сто дни - сто думи. Но преди всичко две думи - нашите герои. Хората, които защитават държавата ни от нощта на 24 февруари", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

В среднощното си обръщение, посветено на стотния ден от началото на войната, Володимир Зеленски изрази увереност в победата на страната му.