Русия снабдява талибаните с ваксина срещу коронавирус

Кабул моли Москва за помощ в имунизацията

Топ
15:16 - 29 Октомври 2021
1543
Русия снабдява талибаните с ваксина срещу коронавирус

Русия разглежда възможността да достави на Афганистан своя ваксина срещу коронавируса. Това заяви в петък зам.-председателят на комитета по международни връзки на долната камара на парламента Алексей Чепа, цитиран от Лента.ру. Думите на депутата идват в отговор на молбата на талибаните към Москва да помогне с имунизацията срещу „Ковид-19“ в ислямската република.

Междувременно в Русия бе счупен поредният черен рекорд  само за денонощие новорегистрираните случаи на коронавирус в страната достигнаха 40 096. Това е най-високият показател от началото на епидемията досега. Така количеството на заразените с „Ковид-19“ надхвърли 8,3 млн. души. По този показател Русия вече се нарежда на пето място в сета. “. Първи в рейтинга са САЩ с 45 млн. случая, втора е Индия – 34 млн. и трета Бразилия с 21,6 млн. случая на заразата. Здравните власти обясняват бума на „Ковид-19“ с нахлуването в Русия на по-агресивния вариант на вируса – „Делта“.

Заради сложната епидемична обстановка от 28 октомври до 07 ноември в Москва и Московска област е обявен локдаун. В четвъртък врати затвориха  всички ресторанти, молове, кина, спортни зали, училища и културни институти. По-рано президентът Владимир Путин обяви за неработни за цялата страна дните от 30 октомври до 07 ноември, като посочи, че по свое усмотрение отделните региони могат да удължат „неочакваната ваканция“. Държавата обещава да компенсира загубите на бизнеса от неработните дни.

Преди това бе съобщено, че ваксината срещу коронавирус става задължителна за служителите в сферата на доставките и на образованието в Москва. Това предвижда указ на столичните власти. Мярката ще засегне куриерите, доставящи стоки и услуги по домовете. Междувременно държавната агенция „Росавиация“ призова руските авиокомпании да въведат бонуси и по-евтини самолетни билети за ваксинираните срещу коронавирус граждани. Допълва се, че повечето въздушни превозвачи са готови да откликнат на апела. Към днешна дата ваксинираните граждани на Русия са почти 44 млн. или почти една трета от населението на страната.