Русия стартира военно учение в Крим

Москва разполага военна техника на полуострова

Топ
15:24 - 23 Декември 2021
2737
Русия стартира военно учение в Крим

Руското министерство на отбраната ще проведе мащабни военни учения в Крим и Кубан, в които ще вземат участие над 1200 военнослужещи и над 250 единици военна техника. Това съобщиха от ведомството, предаде ТАСС. От Министерството на отбраната уточниха, че в Крим ученията ще се проведат на полигона Опук, те започват в четвъртък. В хода им ще се практикуват бойни стрелби на десантни, артилерийски части и части на войските за радиационна, химическа и биологична защита.

Също така участниците ще практикуват разминиране на участъци от терена и прикриване на войски от оръжия за въздушно нападение и безпилотни летателни апарати. Освен това по време на ученията в Крим военните ще отработят действия на хеликоптери за блокиране на превзета зона и осигуряване на бързо настъпление на основните сили на съединението. В Краснодарския край ученията ще се проведат на полигона Раевски край Новоросийск - те ще започнат на 24 декември. Парашутистите ще отработят техниките на водене на бойни и разузнавателни действия на къси разстояния. Ученията на Министерството на отбраната ще се проведат под ръководството на командващия ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков.

По-рано международната кризисна група публикува доклад, в който изрази загриженост относно натрупването на руски военни сили близо до границите на Украйна и прикани Русия и западните страни да извършат „поетапна деескалация“. На Москва беше предложено да изтегли войските си от границата с Украйна и да демонтира инфраструктурата в региона, а на Запада - да поеме задължения за ограничаване на ученията във водите на Черно и Балтийско море. Освен това западните страни предупредиха Русия за мащабни последици в случай на агресия срещу Украйна. Това изявление направиха представителствата на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Канада, Украйна, Полша, други европейски страни, както и в ООН.