Русия струпва войски в Бахмут

Украйна заяви днес, че войските ѝ напредват в региона на град Бахмут, за който Русия заяви през май, че е бил превзет от руските сили

Новини
18:11 - 16 Юли 2023
3789
Русия струпва войски в Бахмут

Русия струпва в Бахмут свои елитни подразделения и се окопава в града, заяви говорителят на източното военно командване на Украйна Сергий Черевати, цитиран от украинската новинарска агенция УНИАН.

В района на Бахмут, на северния и на южния фланг, нашите сили продължават да оказват натиск на противника, инициативата е на нашите подразделения, каза Черевати в ефира на украинска телевизия.

Съобщава се, че в Бахмут воюва подразделение на руския армейски резерв БАРС, подразделение "Шторм-Z", подразделения на специалните сили на Русия, както и на руските въздушно-десантни войски. Бахмут има за Русия не само военно, но и пропагандистко значение, отбелязва УНИАН, като цитира думи на Черевати в този смисъл.

Като цяло врагът се опитва да използва всички елементи на отбраната. Русия струпва най-добрите си подразделения в Бахмут, усилено се окопава и с това ясно маркира желанието си да удържи града, както по-рано с всички сили се опитваше да го превземе, казва Черевати. "Бахмут освен военно значение има и не по-малко пропагандистко значение, тъй като за него бяха жертвани много хора и техника. По тази причина, ако този град символ бъде загубен бързо, то това за тях би било върхът на позора", пояснява украинският военен говорител.

Украйна заяви днес, че войските ѝ напредват в региона на град Бахмут, за който Русия заяви през май, че е бил превзет от руските сили, предаде Франс прес.

"Постепенно напредваме в региона на Бахмут", заяви в "Телеграм" украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр.

"Ежедневно напредваме по южния фланг в региона на Бахмут. На северния фланг се опитваме да задържим позициите си, врагът атакува", съобщи Маляр.

"Два дни подред врагът извършва активни офанзивни действия в сектора на Купянск в Харковска област. Държим отбраната. Има тежки сражения и позициите на страните се сменят динамично по няколко пъти на ден", информира още Маляр, цитирана от украинската новинарска агенция Укринформ.