Русия удължи ембаргото върху западни храни до края на 2021-а

Заради санкциите на Лондон, Москва забрани на 25 британски представители да влизат в страната

Новини
21:41 - 21 Ноември 2020
2455
Русия удължи ембаргото върху западни храни до края на 2021-а

Русия продължи ембаргото върху западни хранителни стоки до края на следващата година, предаде Франс прес. Съответният указ бе подписан днес от руския президент Владимир Путин.

Ембаргото се отнася най-вече за хранителни продукти от Европейския съюз. То бе въведено през 2014 г. като ответна мярка на санкциите, наложени на Русия от САЩ и ЕС заради ролята й в украинската криза. Оттогава ембаргото бе продължено пет пъти в отговор на запазването на икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия, предаде БТА.

Във връзка с наложените от Лондон санкции, свързани с "делото Магнитски", Русия налага забрана на 25 британски представители да влизат на територията на Руската федерация. Това се казва в разпространено днес изявление на говорителката на руското външното министерство Мария Захарова, предаде ТАС.

Говорителката на руското външното министерство напомни, че "под измислени и абсурдни предлози" правителството в Лондон е въвело санкции срещу няколко руски длъжностни лица в рамките на делото Магнитски.

"В отговор на неприятелските действия на британските власти и въз основа на принципа за взаимност руската страна взе решение да въведе персонални санкции спрямо 25 представители на Великобритания, на които е забранено да влизат на територията на Руската федерация", се казва изявлението.

Захарова подчерта, че Москва нееднократно е обяснявала всички обстоятелства около смъртта в руски затвор на Сергей Магнитски, одитор на британския фонд "Хермитидж кепитал мениджмънт", но властите в Лондон "предпочитат да не забелязват" тези разяснения. Тя обвини британските власти в намеса във вътрешните работи на Русия и нейната съдебна система заради "набелязването на виновни и определянето на техните наказания".

На 6 юли Обединеното кралство обяви, че налага санкции на 25 руски граждани, смятани за съпричастни в нарушаване на правата на човека в казуса с Магнитски. Сред санкционираните са председателят на руския Следствен комитет, един заместник-главен прокурор, един заместник-министър на външните работи, следователи и служители в руското МВР.