Русия замрази активи на още две европейски банки

Така Путин отвръща на санкциите, които Европа наложи заради войната в Украйна

Новини
18:09 - 18 Май 2024
5982
Русия замрази активи на още две европейски банки

След като снощи стана ясно, че руски съд е замразил местните активи на италианската UniCredit, днес същото се случва и с германските Deutsche Bank и Commerzbank, съгласно съдебни дела на обща стойност над 1 млрд. евро, заведени от дружество на „Газпром“, пише Investor по информация на Bloomberg.

Арбитражният съд на Санкт Петербург и Ленинград е иззел активи на регистрираната в Мюнхен UniCredit Bank AG и базираната в Москва UniCredit Bank AO като част от дело от „РусХимАлианс“, сочат документи до съда с дата 16 май. Дяловете в две базирани в Русия компании са замразени, заедно с недвижими имоти и парични средства в банкови сметки.

Съдът също така е замразил ценни книжа, притежавани от Deutsche Bank в Русия, както и недвижими имоти и средства по всички нейни банкови сметки, сочат документите. Същото решение е взето и срещу руските активи на Commerzbank.

Стойността на замразените активи е 462,7 млн. за UniCredit, 238,6 млн. за Deutsche Bank и 93,7 млн. евро за Commerzbank, показват документите.

„UniCredit беше запозната с иска пред руски съд във връзка със съдебно дело на „РусХимАлианс“, към което беше въвлечена AO UC Bank“, съобщи банката в имейл в петък. „Само активи, съответстващи на делото, ще бъдат в обхвата на временната мярка, а не UC AO Bank като цяло. В момента правим преглед на останалите подробности“, допълни банката.

Deutsche Bank „ ще оцени непосредственото оперативно въздействие в Русия“ и се смята за „напълно защитена“, твърдят от пресофиса на германската банка. В годишния си отчет банката разкри, че е „признала провизии от около 260 млн. евро и съответен актив за възстановяване съгласно споразумението за обезщетение“, допълва тя.

Съвместното предприятие между руския държавен газов гигант и по-малкия производител „Русгаздобича“ заведе съдебни искове за над 1 млрд. долара срещу европейски банки, които подкрепиха ключов проект за природен газ, блокиран от санкциите срещу Русия.