Русия застава начело на Съвета за сигурност на ООН

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба определи поемането на председателството на 1 април като "най-лошата първоаприлска шега в света"

Новини
19:30 - 01 Април 2023
4284
Русия застава начело на Съвета за сигурност на ООН

Държава, ръководена от обвинен във военно престъпление, оглавява Съвета за сигурност на ООН. Трудно е да се повярва, но сега е ред на Русия да поеме председателството на този могъщ орган, който е натоварен с поддържането на световния мир и сигурност, предава БГНЕС.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба определи поемането на председателството на Съвета от Русия на 1 април като "най-лошата първоаприлска шега в света", съобщи Си Ен Ен.

"Държавата, която системно нарушава всички основни правила на международната сигурност, председателства орган, чиято единствена мисия е да пази и защитава международната сигурност", заяви Кулеба.

Председателството на Съвета за сигурност се редува на ротационен принцип между 15-те държави членки. Органът се контролира от петте му постоянни членки, включително САЩ и Русия.

Дипломатическият корпус на ООН е наясно с обществения скептицизъм по отношение на това, че Русия оглавява съвета, докато нейни войски окупират части от Украйна, друга държава-член на ООН. Малцина си спомнят, че за последен път Русия е била председател на съвета през февруари 2022 г. - по време на подготовката за нахлуването ѝ в Украйна.

От председателя на Съвета за сигурност се очаква да запази неутралитет. Но в новата си роля Русия може да маневрира на заседанията относно Украйна и да използва месеца, за да представи САЩ и други западни държави като отправящи фалшиви обвинения срещу Русия.

Към дискомфорта, свързан с новата роля на Русия, се прибавя и фактът, че миналия месец руският президент Владимир Путин стана първият държавен глава на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, за когото е издадена заповед за арест заради предполагаема схема за депортиране на украински деца в Русия. Москва защитава тази практика, обявявайки, че ги е спасила и същевременно отрича, че депортациите са принудителни.

"Изглежда доста гротескно ... това кара Съвета да изглежда зле", заяви ръководителят на Международната кризисна група към ООН Ричард Гоуън за поемането на председателството от Русия.

Все пак поддръжниците на Русия тук, в централата на ООН, казват, че виждат исторически паралели с настоящата ситуация, като изтъкват, че САЩ, постоянният член на Съвета за сигурност, нахлуха в Ирак през 2003 г. без одобрението на съвета.

В края на краищата проблемът "не е в руското председателство. Това е руското поведение в Украйна", заяви дипломат от Съвета за сигурност пред Си Ен Ен.

През изминалата година Украйна постави под въпрос дали Русия изобщо има право на постоянното си място в Съвета, като на публични срещи изтъкна, че в началото на 90-те години на миналия век Москва получи председателското място на бившия Съветски съюз без никакво гласуване.

Уставът на ООН, който е в основата на организацията, не позволява лесно да се отстрани постоянен член на Съвета. Едно руско вето лесно може да задържи представителите ѝ на масата на Съвета завинаги.

"Държава, която грубо нарушава устава на ООН и нахлува в по-малкия си съсед, няма място в Съвета за сигурност на ООН. За съжаление, Русия е постоянен член на Съвета и не съществува международен правен ред, който да промени тази реалност", заяви говорител на мисията на САЩ в ООН пред Си Ен Ен.

Единственото, което наистина може да се направи, е да се оспори това, което Русия казва там - нещо, което САЩ заявиха, че ще правят. "Продължаваме да разобличаваме лъжите им и да привеждаме достоверни гласове, данни и факти на място", заяви говорителят на САЩ.

Колкото по-дълго се проточва войната, толкова повече позицията на Русия в ООН може да се окаже под натиск. Но подобно на много от срещите тук, реториката е основното оръжие.