Русия завладява Донбас до седмици?

Шестима загинаха, петима са ранени при ракетен обстрел в района

11:28 - 10 Юли 2022
3155
Русия завладява Донбас до седмици?

Най-малко шестима човека бяха убити и вероятно над 30 са затрупани под отломките на рухнала пететажна сграда, поразена снощи от руска ракета в град Часив Яр в Донецката област. Това съобщи днес в "Телеграм" украинският губернатор на областта Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

По думите му освен шестимата убити има и петима ранени. Местни жители са казали, че най-малко 34 души са останали под развалините на сградата.

Армията на Украйна съобщи, че руските сили са атакували украински позиции до източния град Славянск, но са били принудени да се оттеглят. От територията на Русия били изстреляни крилати ракети към североизточния град Харков, но украинската страна не даде данни за пострадали и щети.

Губернаторът на Луганската област Серхий Хайдай съобщи, че противникът се съсредоточава в района на село Билохоривка, разположено на около 50 км източно от Славянск. По думите на губернатора, също в "Телеграм", руснаците обстрелват с артилерия и ракети околните населени места, "но все още не могат за окупират цялата Луганска област". Русия твърди, че е превзела цялата Луганска област в края на миналата седмица, припомни агенцията.

Ройтерс отбеляза, че не е в състояние да удостовери от независими източници истинността на сведенията от бойното поле.

Русия ще завладее целия Донбас до няколко седмици или един месец, прогнозира експертът по Русия в Германския съвет за международни отношения (DGAP) Щефан Майстер. В момента Русия не може да атакува други части на Украйна, тъй като вече не разполага с ресурси за това, заяви той в интервю за в. "Salzburger Nachrichten", цитирано от БГНЕС.

Путин обаче няма да се откаже. "Той би искал на един по-късен етап да завладее цяла Украйна ", казва Майстер. От Путин не бива да се очаква компромис. Западът трябва да разчита на превъоръжаването като възпиращ фактор: "Колкото по-малко инвестираме в нашата сигурност, толкова по-скъпо ще ни струва това в бъдеще."

Майстер отхвърля по-нататъшното затягане на санкциите срещу Русия. Според него, санкциите са достигнали своя връх: "Разходите за нас ще бъдат твърде високи, ако продължим." Вместо това е необходимо трайно да се откъснем от руската енергетика, смята експертът.

Според Майстер облекчаване на конфликта не се вижда: "Ще трябва да се справяме с агресивна Русия постоянно." Путин е готов да нападне и балтийските държави, ако види такава възможност.

Германското правителство е осигурило дългосрочни доставки на боеприпаси за противовъздушните системи „Гепард“, обещани на Украйна, съобщи списание „Шпигел“, като цитира правителствени източници, предаде ДПА.

Според публикацията канцеларията на федералния канцлер Олаф Шолц заедно с министерството на отбраната са намерили производител в Норвегия, който може да произведе повече боеприпаси за противовъздушната система.

Допълнителните боеприпаси от норвежкия производител ще бъдат тествани идната седмица на полигон на Бундесвера в Путлос, провинция Шлезвиг-Холщайн, информира още „Шпигел“. Доставката на противовъздушните системи „Гепард“, които трябва да помогнат на Украйна да защити критична инфраструктура, трябва да започне през този месец.

Администрацията на Байдън и законодателите от двете страни на парламента обещаха да се противопоставят на войната на Русия в Украйна и на заплахата, която тя представлява за европейската сигурност, а средствата, отпуснати досега за Киев, вече надхвърлят разходите на САЩ за първите пет години в Афганистан, предава БГНЕС.

В петък администрацията на Байдън обяви още един пакет от 400 млн. долара за военните разходи за Украйна, която се опитва да отблъсне настъплението на Русия.

Съобщава се, че последният пакет е изготвен в координация с украинските официални лица за това, от което конкретно се нуждаят на фронтовата линия, и идва само няколко дни след като руският президент Владимир Путин обяви победа над източната Луганска област.

Тежката артилерия, като гаубици и високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), е сред основните артикули, от които Украйна се нуждае, за да атакува руските командни и контролни пунктове, разположени зад фронтовата линия.

В петък Пентагонът потвърди, че САЩ са предоставили 8 млрд. долара помощ за сигурност след нахлуването на Русия през февруари, но Вашингтон се ангажира да похарчи много повече.

По-рано тази година Конгресът обяви, че ще похарчи 54 млрд. долара за традиционна чуждестранна и военна помощ, за да помогне за потушаването на настъплението на Путин.

Средствата до голяма степен ще бъдат разпределени по традиционните канали за подпомагане на Украйна, но ще осигурят и подкрепа за страните от НАТО и американските войски, разположени в Европа.

По-голямата част от пакета ще бъде разпределена в близко бъдеще, вероятно до края на годината, съобщава Fox News.

Според доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания, в последния пакет от 40 млрд. долара, приет през май, има мерки, чието изпълнение може да отнеме години, като например закупуването на допълнителна ракетна батарея Patriot, която потенциално може да бъде изградена в съюзническа държава като Полша.

Все още не е ясно колко средства ще похарчат САЩ през 2022 г. за противодействие на агресията на Путин, но според информация, предоставена от ForeignAssistance.gov, САЩ вече са похарчили повече за подпомагане на сигурността в Украйна, отколкото през първите пет години в Афганистан

До края на 2006 г. САЩ похарчиха над 7,4 млрд. долара за борбата си срещу талибаните. До 2011 г. разходите за 20-годишната война достигнаха своя връх, когато само през тази година бяха похарчени 11,4 млрд. долара.

Байдън и други западни лидери обещаха да продължат да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо".

Вашингтон обеща да достави на Украйна хуманитарна помощ за още 368 милиона долара, предаде ДПА.

"Днес мога да обявя, че САЩ ще предоставят близо 368 милиона долара допълнителна подкрепа, включително храни, питейна вода, парична помощ, спешна медицинска помощ, подслон, както и помощ за координиране между хуманитарни организации, които вършат толкова много от тази критична работа на терен", заяви държавният секретар Антъни Блинкън в изявление след срещата на външните министри от Г-20 на остров Бали, Индонезия.

Досега САЩ, като основен дарител, са обещали над 1,28 милиарда долара хуманитарна помощ за Украйна, откакто Москва започна войната, отбеляза Блинкън и призова руския президент Владимир Путин незабавно да прекрати военните действия.

Администрацията на морските пристанища на Украйна съобщи, че е възстановено корабоплаването по канала Дунав – Черно море, който се намира на територията на Одеска област.

„Предвид освобождаването на Змийския остров и натрупването на голям брой плавателни съдове, очакващи да преминат през румънския канал Сулина, е възмжно да се използва каналът в устието Бъйстрое по поречието на Дунав – Черно море за влизане/излизане на кораби, превозващи селскостопански продукти", се казва в доклада.