Руска атака над Харков и Запорожие отне живота на най-малко 6

Дронове се врязаха в 9 жилищни блока

Новини
12:30 - 06 Април 2024
2782
Руска атака над Харков и Запорожие отне живота на най-малко 6

Шестима са вече убитите при руската атака срещу Харков с дронове тази нощ, съобщи кметът на втория по брой на населението украински град Игор Терехов, цитиран от националната новинарска агенция Укринформ.

Той написа още в "Телеграм", че броят на ранените е нараснал до 10.

Предишните данни на властите бяха за двама загинали и седем пострадали при нападението срещу североизточния украински град.

Изпратени от руските въоръжени сили ударни дронове "Шахед" са се врязали в най-малко девет жилищни блока, три общежития, няколко административни сгради, магазин, бензиностанция и автосервиз. Нанесени са щети и на автомобили.

"Тази атака срещу мирни жители в Харков за пореден път доказва, че Русия е терористична държава", подчерта Терехов.

По-рано ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов каза, че руската атака е била насочена срещу жилищен район.

Руските нападения срещу Харков в последно време зачестиха.

Журналисти бяха сред ранените от руски удар срещу украинския град Запорожие. Един от пострадалите телевизионни оператори разказа, че руснаците са нанесли втори удар на същото място. По този начин са пострадали хора от пожарната и телевизионните екипи, снимали пораженията от първия взрив.

Правителството на Украйна каза, че Русия използва типичните за ислямските терористи методи да удря със закъснение на същото място. Целта е точно да бъдат убити и ранени хората, притекли се на помощ. Кметът на Запорожие каза, че вторият удар е дошъл 40 минути след първия. Трима души са били убити и 20 са ранени. Преди самите те да пострадат, телевизионните екипи снимаха граждани с тежки наранявания.

"Можехме да очакваме нещо такова да стане. Никой не е в безопасност. Около 4 часа чухме свистене в небето. После имаше поне 3 експлозии", заяви украинката Виктория, която живее в пострадалия квартал на Запорожие.