Руска шахматистка пробва да отрови съперничка по време на турнир

Амина Абакарова изляла живак на шахматната дъска

Спорт
18:16 - 08 Август 2024
1167
Руска шахматистка пробва да отрови съперничка по време на турнир

Руската шахматистка Амина Абакарова беше арестувана, след като разследване установи, че тя се е опитала да отрови Маджанат Османова, като е изляла живак на шахматната дъска, където съперничката ѝ е трябвало да играе.

Всичко се случило на шампионата на Дагестан, след като Амина внимателно проучила графика в началото на турнира и след това изляла течния метал върху дъската, където трябваше да седи Османова, пише btvsport.bg.

След началото на състезанието последната се оплакала от гадене, а когато състоянието ѝ се влошило, се наложила намесата на Спешна помощ, съобщава руският сайт "Спорт Експрес".

Както установи разследването, за отравянето е виновна шампионката на Северен Кавказ Амина Абакарова, като дори камерите са записали нейния неспортсменски и много опасен ход.

"За съжаление факт е, че това наистина се случи. Веществото? Беше на живо. Първо пожелавам на ранените много здраве и бързо възстановяване.

Сигурен съм, че всичко ще се оправи и че скоро ще се върне пред шахматната дъска. За щастие всичко с Османова е наред. Лекарите са взели необходимите мерки и здравето ѝ в момента не е застрашено", каза изпълнителният директор на Руската шахматна федерация: "Нашето решение ще бъде възможно най-строго, включително доживотна дисквалификация, ако бъде доказана вина. Имаме всички законови основания за това“.

Беше подчертано също, че принципът на нулева толерантност ще бъде приложен към Амина Абакарова, учител в Осма гимназия в Махачкала и треньор по шах в академията на името на Анатолий Карпов.