Руската армия използва украински училища да изнудва родители

Министерството на образованието няма данни за точния брой деца, останали във временно окупираните територии, тъй като много от тях са отведени в Русия, а някои са избягали и сега са в чужбина

Новини
11:18 - 02 Септември 2023
2775
Руската армия използва украински училища да изнудва родители

Руските нашественици използват училищата в окупираните територии като метод за натиск върху украинските граждани. Това каза говорителката на украинското оперативно командване "Юг" Наталия Хуменюк, съобщава Укринформ.

"Във временно окупираните територии врагът използва училищата като метод за оказване на натиск върху хората. Окупаторите изискват децата да посещават специални образователни институции. С други думи, те използват училищата като инструмент за изнудване на възрастните", каза Хуменюк.

Тя уточни, че ако родителите откажат да изпратят децата си в специално определени от окупаторите институции, им се оказва натиск, ограничава се достъпът им до определени услуги, включително в медицинската, социалната или хуманитарната сфера.

Някои от тези учебни заведения, определени от окупаторите, работят като интернати, отбеляза ръководителят на Единния координационен пресцентър.

Както Укринформ съобщи по-рано, в редица населени места в окупираните територии гимназисти без руски паспорт не бяха допуснати до учебни занятия.

Седемстотин украински училища остават под руска окупация. Министерството на образованието няма данни за точния брой деца, останали във временно окупираните територии, тъй като много от тях са отведени в Русия, а някои са избягали и сега са в чужбина.