Руската армия нанесе удар по сегашните маршрути за износ на украински суровини

Новини
22:12 - 03 Септември 2023
5085
Руската армия нанесе удар по сегашните маршрути за износ на украински суровини

Ден преди очакваните опити на турския президент Ердоган да съживи сделката за износ на зърно през Черно море в разговори с Владимир Путин, руската армия отново нанесе удар по сегашните маршрути на украинските суровини. С дронове беше поразено пристанище на Дунав, близо до Румъния. А Москва продължава с усилията да попълни армията си.

Според украинската прокуратура, двама души са били ранени при удари по цивилна инфраструктура на порта Рени. Пристанищният град се намира близо до границата на Украйна с Румъния, като и Букурещ осъди поредната такава руска атака по цивилна цел. Москва твърди, че целта са били горивни складове.

По Дунава е един от основните маршрути за износ на украинско зърно, след като Русия излезе от споразумението за безопасните коридори през Черно море.

Утрешните разговори между руския лидер Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган утре в Сочи са жизненоважни за съживяването на споразумението, заяви съветник на Ердоган, цитиран от Франс прес.

Киев твърди, че е установил безопасен коридор за износ и през самото Черно море въпреки руската блокада. Натоварен кораб тази седмица премина по него и достигна Истанбул. В разговор с френския си колега Еманюел Макрон, Володимир Зеленски е обсъдил с него безопасното функциониране на тази снабдителна линия. Неясно остава дали капацитетът на такъв коридор, който не е съгласуван с Русия, ще е достатъчен предвид глобалното значение на украинския, а и на руския зърнен експорт.

А след като през последните дни в западна разузнавателна информация и изказвания на украински военни попаднаха твърдения, че Русия има нужда да насочи нови сили към южния фронт заради пробиви на отбранителните линии в окупираните територии, Дмитрий Медведев поведе мобилизационни усилия в Далечния изток.

Бившият президент и сегашен заместник-председател на руския съвет по сигурността се събра с местни ръководители, за да обсъдят усилия за попълване на личния състав на армията. По думите му, през тази година на щат във военните сили са постъпили 280 000 души, отчасти резервисти, отчасти доброволци.