Руската армия напредва в Донбас

Новини
20:47 - 28 Май 2022
4499
Руската армия напредва в Донбас

Руската армия напредва в Източна Украйна. Москва обяви, че е превзет град, в който има важен жп възел на 40 км от Северодонецк.

Самият град е почти напълно обкръжен от руските сили. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Донбас е много трудна. Владимир Путин пък е казал на лидерите на Германия и Франция в телефонен разговор днес, че Москва е готова да обсъди начини за възобновяване на украинските доставки на жито от пристанищата на Черно море.

Москва твърди, че е завзела стратегически град в Източна Украйна, между Славянск и Краматорск, които все още са под контрола на Киев.

"В следствие на съвместните действия на частите на Донецката народна република и руските въоръжени сили,град Красни ЛимAн беше напълно освободен от украинските националисти", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.
Лиман е на 40 км от Северодонецк, който е почти напълно обкръжен от руската армия, твърди местната администрация. Според проруските сепаратисти градът е напълно обкръжен. Съобщава се, че в града има руски войници.

Според областния управител в града има достатъчно ресурси за неговата отбрана,но би могло да се стигне до тактическо отстъпление на украинските въоръжени сили.

"Както очаквахме, ситуацията в Донбас е много, много трудна.Окупаторите се опитват за най-малко 100 дни война да постигнат целите, които се надяваха да постигнат в първите дни след 24 - ти февруари.Те концетрираха в Донбас максимум артилерия, максимум резерви", каза ВолодимирЗеленски, президент на Украйна.

В Луганска област има 10 000 руски войници, твърдят местните власт

Руското военно министерство разпространи кадри от последния успешен тест на свръхзвуковата балистична ракета Циркон. Москва съобщи, че е използвала ракетни удари, за да унищожи украински командни постове в Бахмут и Соледар, на югозапад от Лисичанск и Северодонец

Украинските сили проведоха двудневна операция по разминиране на водните басейни в Киевска облас

Вашингтон се готви изпрати на Украйна усъвършенствани ракетни системи с голям обсег на действие. Те са основното искане на Киев, предаде Си Ен Ен, като се позовава на официални лица.