Руската полиция арестува над 100 души на протести в подкрепа на Навални

Новини
07:42 - 05 Юни 2023
1662
Руската полиция арестува над 100 души на протести в подкрепа на Навални

Руската полиция арестува над 100 души, излезли на улиците, за да отбележат 47-ия рожден ден на Алексей Навални, най-известния руски опозиционен лидер, съобщи група за наблюдение на протестите ОВД-Инфо, цитирана от Ройтерс.

В изявление на организацията се казва, че към 22:42 ч. московско време (1942 г. по Гринуич) в 23 града са били задържани 109 души. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. властите предприемат силни мерки срещу проявите на несъгласие и в повечето градове са задържани само няколко души, предава БТА.

 
Навални излежава присъда от над 11 години затвор за измама и неуважение към съда. Според него обвиненията са били скалъпени, за да му се запуши устата.

Кадри от Москва и Санкт Петербург показват как полицията арестува отделни протестиращи. Един мъж вдига за кратко плакат, след което московската полиция го отвежда, приведен и стенещ от болка. В руската столица бе арестуван и друг мъж, издигнал плакат с надпис на английски език "Освободете Навални".

В Санкт Петербург жена, придружена от дете, заяви пред медиите, че е била задържана с непълнолетното си дете, защото е против войната.