Руската преса: Пращаме в София приятелка на Ирина Бокова

Свят
18:39 - 15 Януари 2021
5474
Руската преса: Пращаме в София приятелка на Ирина Бокова

Руският президент Владимир Путин назначи Елеонора Митрофанова за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България, както Lupa.bg първи у нас съобщи. Източници на руския сайт "Дейли Сторм" свързват посланическия ѝ пост в България с "обширните ѝ лични контакти", особено с Ирина Бокова, бивш генерален секретар на ЮНЕСКО (2009-2017 г.)

В този период Елеонора Митрофанова е била постоянен представител на Русия в ЮНЕСКО, а от 2001 до 2003 г. е заемала поста зам.-генерален секретар на същата организация, след което за година е заместник-министър на външните работи (2003-2004). 67-годишната дама не е дипломат от кариерата, но от много години се занимава с международна дейност.

Своеобразна кулминация в съвместната дейност между Бокова и Митрофанова е сключеното от ЮНЕСКО споразумение с виртуалната "космическа държава Асгардия" на руския предприемач и бивш генерален директор на "Алмаз-Антей" Игор Ашурбейли. Това се случва през 2017 г. Споразумението с космическата държава Асгардия е шокирало голям брой служители на ЮНЕСКО – организацията на ООН, която освен за културното наследство, отговаря и за образованието и науката.

Асгардия е спонсорирала учредяването на медал на ЮНЕСКО "За принос в науката за космоса" с 260 хиляди евро, като фактически в замяна е получила първото си сериозно признание на международно ниво.

Договорът е прекратен едностранно от новата директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле след вътрешна ревизия на наследството, оставено от Бокова в международната организация.

Според информацията на Би Би Си, дейно участие за признанието на Асгардия от ЮНЕСКО е взела руската представителка в организацията Елеонора Митрофанова. Самият Ашурбейли потвърждава, че е има добри връзки с рускинята. Двамата членували и в други организации със съмнителна легитимност.

Самата Ирина Бокова е завършила съветската школа за дипломати МГИМО и е близка с Митрофанова.

Новата руска посланичка у нас е била и директор на Россотрудничество (2004 - 2009 г. и 2019 - 2020 г.) - агенция към външно министерство на Русия, която официално се занимава с подкрепа на руснаците, живеещи извън пределите на страната, и укрепване на връзките в Общността на независимите държави (страните влизащи в състава на бившия СССР). Другата задача на Россотрудничество е подобряване имиджа на Русия и разширяване на влиянието ѝ чрез използването на "мека сила".