Руски учен би камбаната: Вкусната тиква влошава тези заболявания

Топ
15:28 - 05 Септември 2024
3811
Руски учен би камбаната: Вкусната тиква влошава тези заболявания

Тиквата е вкусна и полезна, но тя има способноста да влошава състоянието при някои заболявания. Руският лекар д-р Алена Береговая споделя кой не трябва да я консумира. Кой не трябва да консумира тиква?

За повечето хора тиквата е здравословна. В 100 грама суров продукт се съдържат 26 калории, което го прави диетичен.

Тиквената пулпа подобрява мозъчната дейност и има положителен ефект върху храносмилането. Ценните витамини и микроелементи в нейния състав укрепват костите, участват в синтеза на колаген, подпомагат функцията на черния дроб и предотвратяват развитието на анемия, пише Здраве.то.

„В някои случаи обаче ще трябва да се въздържате от тиква. По-специално, тя е противопоказана при обостряне на стомашно-чревни заболявания (стомашни язви, камъни в жлъчката), бъбречни заболявания и хранителни алергии. Тиквата има слабително и жлъчегонно действие, а топлинната обработка не улеснява нейното усвояване. Във всякаква форма ще увеличи симптомите на хронични заболявания“, казва специалистът. Този сезонен продукт съдържа и много въглехидрати и фибри. При консумация нивата на кръвната захар се повишават.

Затова при тежки форми на диабет лекарят съветва да избягвате тиквата.

Още за ползите от тиквата: този зеленчук има оранжева плът, която съдържа много бета-каротин. Тъй като е мощен антиоксидант, той има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на риска от рак, включително рак на стомаха, гърдата, простатата, дебелото черво и белия дроб.

Тиквата съдържа цинк и витамин С, които укрепват имунната система.

Една чаша варена тиква съдържа повече от 11 mg витамин С, което покрива 19% от дневната нужда. В допълнение, бетакаротинът, съдържащ се в този зеленчук, успокоява възпалението и помага за намаляване на симптомите на настинка и грип.