Руски военни отвлякоха български консул в Украйна

Сергей Желев е похитен от окупаторите, обяви кметът на Мелитопол

Актуални новини
02:33 - 24 Април 2022
9033
Руски военни отвлякоха български консул в Украйна

Руски военни са похитили българския почетен консул Сергей Желев преди няколко часа в Мелитопол.

Това обяви съветникът на украинското правителство и бивш зам.-министър на вътрешните работи на Украйна Антон Герашенко в своя канал в "Телеграм". Там той се позова на кмета на Мелитопол Иван Фьодоров.

Сергей Желев (първия от ляво на дясно) е бил похитен от руски военни, обяви кметът на Мелитопол

„Повече от 50 мои колеги бяха отвлечени в цялата страна от руските окупатори. 29 от тях са в затворите на окупаторите. Това е непрекъсната практика– отвличат бизнесмени, активисти, всеки, който има собствено мнение. Преди няколко часа отвлякоха и почетния консул на България Сергей Желев“, казва кметът Иван Фьодоров.

Сергей Желев е почетен консул на страната ни в Украйна от 11 май 2018 г. Той отговаря за три области - Запорожка, Донецка и Луганска области. Желев е представител на българската общност в Таврия (Запорожка област), където от 1862 г. българските преселници създават компактни български селища. Преди войната в Запорожка област по официални дани живееха близо 30 хиляди наши сънародници.

През февруари, когато армията на Путин нахлу в Украйна, Сергей Желев обяви, че няма да напуска града, за да остане да помага на българи и украинци.