Руските църкви сменят звънарите с роботи

Едно устройство струва между 2000 и 6800 евро

Топ
11:59 - 26 Януари 2022
1553
Руските църкви сменят звънарите с роботи

Техническата революция не подмина и Руската православна църква, която масово подменя традиционните звънари в храмовете с роботи, информира Медуза.ру. Механизирани устройства вече са монтирани в няколкостотин камбанарии в страната. По думите на представители на Синода, в момента в Русия православните храмове са близо 40 000, а след 30 години се очаква да станат двойно повече. При тези темпове на строителство на църкви, вече започнахме да изпитваме недостиг на професионално обучени звънари, мотивираха се божиите служители.

Основен производител на роботизираните звънари в Русия е компанията „Куранты из Черноголовки“, чиято продукция се използва не само в страната, но се изнася още в България, Израел, Гърция и Тайланд. Цената на едно устройство заедно с монтажа е около 140 000 рубли или близо 2000 евро. Устройството работи на следния принцип – към езичетата на камбаните се завързват въжета, прикрепени към кабели, които водят към електрически мотор. Всички те са съединени в една верига с помощта на апарат за управление, който подава сигнал кога и коя камбана да се бие.  Инженерът обяснява, че в паметта на робота-звънар се записват различни мелодии. На руския пазар са представени и италиански устройства, които обаче са в пъти по-скъпи от местното производство. Един апарат, внесен от Ботуша, струва половин милион рубли или 6800 евро.

Истинските звънари обаче не са във възторг от техните роботизирани заместници. Ръководителят на Московската школа на звънарите Илия Дроздихин е убеден, че роботът не може да замени човека. „Все пак изкуството си има определени закони и носи в себе си смислов и емоционален заряд. Неговата главна функция е не просто да оповести началото на църковната служба, камбаненият звън трябва да запали у хората искрата на вярата“, категоричен е Дроздихин. По думите му, механиката е лишена от всичко това. „Губи се живият звук. Все пак душата пее от истинската камбана, а не от запис“ допълва професионалният звънар.