Руските сепаратисти заловиха два чужди кораба в Мариупол

Това са първите подобни действия срещу търговското корабоплаване

Новини
18:55 - 05 Юли 2022
4296
Руските сепаратисти заловиха два чужди кораба в Мариупол

Подкрепяните от Русия сепаратисти са заловили два кораба, плаващи под чужд флаг, на пристанището в източния украински град Мариупол и са ги обявили за "държавна собственост", съобщава "Ройтерс".

Това са първите подобни действия срещу търговското корабоплаване.

Мариупол падна под контрола на руските и сепаратистките сили през май след обсада, продължила с месеци. Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, се бори за превземането на цялата Донецка и Луганска област.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република, чрез външното си министерство, е уведомила две компании, че техните кораби са станали обект на "насилствено присвояване на движимо имущество с принудително превръщане в държавна собственост", без каквото и да е обезщетение за собствениците, става ясно от две отделни писма.

Регистрираната в Либерия компания Smarta Shipping, собственик на плаващия под либерийски флаг кораб за насипни товари Smarta, който е един от двата задържани кораба, заявява, че на 30 юни е била информирана по имейл за изземването, като го нарече незаконно и "против всички правила на международното право".

Подобно принудително присвояване е в нарушение на основните човешки права, що се отнася до правата на собственост, се посочва в изявление на компанията и се допълва, че подобни действия са сериозна заплаха за корабоплаването и морската безопасност.

Компанията съобщава, че Smarta е пристигнал в Мариупол на 21 февруари, за да превози стоманен товар, но е бил ударен при обстрел на 20 март, който му е нанесъл сериозни щети. 19-членният екипаж насила е бил отведен от руската армия в Донецк и освободен месец по-късно.

Другият конфискуван кораб е плаващият под панамски флаг Blue Star I.

Служител на базирания в Одеса мениджър на кораба Fetida Maritime отказа коментар с аргумента, че службата за сигурност на Украйна разполага с цялата информация.

От украинското външно министерство потвърдиха, че са запознати със съобщението на "руските окупационни власти в Донецк за създаване на "национален" флот, съставен от кораби, които те са откраднали в Мариупол", добавяйки, че проверяват конфискуваните плавателни съдове.

По данни на Международната морска организация (IMO) над 80 кораба под чужд флаг остават блокирани в украинските пристанища, някои от които са под руски контрол.