Руските затвори остават без мобилна връзка

Затворниците незаконно използвали телефони

Топ
08:56 - 16 Декември 2021
2513
Руските затвори остават без мобилна връзка

Обитателите на руските затвори в скоро време ще бъдат откъснати от останалия свят – законопроект предвижда в местата за лишаване от свобода да бъде изцяло изключени мобилните услуги. Нормативният документ бе внесен в Държавната Дума, като се очаква в близките месеци депутатите да гласуват крайната мярка. Тя се налага, тъй като много затворници ползвали незаконно мобилни телефони.

Според сега действащото законодателство, осъдените нямат право да ползват мобилна връзка, но това правило рядко се спазва. По този начин лишените от свобода продължавали да поддържат контакт с престъпни групировки и да оказват влияние на важни свидетели. Ако внесеният в долната камара на руския парламент законопроект бъде одобрен, то мобилните оператори ще бъдат задължени да блокират мобилната връзка на територията на затворите. По този начин лишените от свобода няма да имат достъп и до интернет услуги, които също се използвали за престъпна дейност.

Именно по тази причина преди време руските власти блокираха месинджъра Телеграм на територията на страната, за който бе доказано, че е  използван от терористи за организиране на атентати. В страната действа закон, според който целият интернет трафик в страната вече се записва. Новите нормативни положения задължиха интернет провайдърите да съхраняват в течение на 6 месеца съдържанието на електронните пощи на клиентите си, историята на техните посещения на сайтове, текстовите съобщения, гласовата и видео информация и т.н.

При подозрение за извършване на терористическа дейност от определено лице, то неговият интернет трафик ще може да бъде изискан от Федералната служба за сигурност за провеждане на съответното разследване.