Руският еквивалент на Раева: Нашите гимнастички никога повече няма да участват без знамето и националния химн!

Спорт
15:41 - 18 Декември 2023
4885
Руският еквивалент на Раева: Нашите гимнастички никога повече няма да участват без знамето и националния химн!

Руският отбор по художествена гимнастика никога повече няма да участва на международни състезания без знамето и химна на страната, заяви президентът на руската федерация по художествена гимнастика и старши треньор на националния отбор Ирина Винер пред ТАСС.

„Доскоро ние в Европа можехме да претендираме само за едно място на Олимпиадата. Но защо е необходимо? Без знаме, без химн, без фенове, без специалнен екип, без музика, която избирахме за съчетанията по художествена гимнастика“, каза Винер.

„Ще бъде жалко, ако отидем там. Мисля, че ще бъде много унизително за Русия. Но руската художествена гимнастика определено няма да отиде там и ние никога повече няма да играем без знамето и химна на Русия“, добави главният треньор на националния отбор.

През 2024 година олимпийската селекция по художествена гимнастика ще се проведе чрез континентални първенства. Руските спортисти няма да могат да участват на Европейското първенство, след като на 1 декември Европейската гимнастика забрани на представители от Русия и Беларус да участват във всички турнири под егидата на организацията.

Руският отбор по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио 2020 и Световното първенство в Япония 2021 беше принуден да участва без флага и националния химн.

На 8 декември Международният олимпийски комитет (МОК) разреши на руснаците да участват на Олимпийските игри в Париж с неутрален статут. МОК обяви, че спортистите на двете държави няма да бъдат допуснати до участие в отборните състезания. На лица, които активно подкрепят военни действия, също ще бъде отказано участие в Олимпиадата. В Париж ще бъде забранено показването на официални символи на Русия и Беларус.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.