Руският финансов министър начело на делегацията за Г-20

САЩ бойкотира сесиии на срещата, в които участва Москва

Новини
16:48 - 19 Април 2022
2587
Руският финансов министър начело на делегацията за Г-20

Руският министър на финансите Антон Силуанов ще оглави делегацията на Русия на срещата на Г-20 утре във Вашингтон, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Организатор на форума тази година е Индонезия.

По-рано говорител на американското министерство на финансите заяви, че ресорната министърка на САЩ Джанет Йелън възнамерява да бойкотира някои сесии в рамките на срещата на Г-20, ако в тях участва Русия. Ведомството изрази увереност, че Силуанов ще се включи по видеовръзка на някои от заседанията. Йелън ще участва в откриването на форума, посветен на световната икономика, уточнява Франс прес.

Финансовите министри и централните банкери от Г-20 няма да разпространят съвместна декларация след срещата заради напрежението, свързано с войната в Украйна, съобщи източник от германското правителство, цитиран от Ройтерс и ДПА. Очаква се сред водещите теми в дневния ред да бъде отражението на руската инвазия в Украйна върху световната икономика, посочи източникът. "Няма да оставим лъжите и пропагандата от страна на Русия без коментар", изтъкна той.

Преди това е било обсъждано дали изобщо да се отиде на срещата, ако Русия е представена, допълни източникът.