Руснаци протестират срещу отказа на България да даде убежище за техни сънародници

Те са напуснали родината си след отправени към тях заплахи заради изявената им гражданска позиция срещу политиката на Владимир Путин и войната в Украйна

Новини
16:41 - 15 Януари 2023
4854
Руснаци протестират срещу отказа на България да даде убежище за техни сънародници

Няколко руски граждани излязоха днес на демонстрация в центъра на Варна, като поискаха подкрепа за трима техни сънародници, получили отказ за убежище у нас, пише СЕГА. По думите на Маргарита Шурупова, журналист от град Томск, и тримата са напуснали родината си заради отправени към тях заплахи заради изявената им гражданска позиция срещу политиката на Владимир Путин и войната в Украйна.

Ксения Глазунова е режисьор в един от театрите в Москва, разказа Шурупова. Според нея причината да напусне Русия е, че открито е критикувала ставащото в държавата в социалните мрежи. Виктор Волков работи в болница и е бил предупреден от директора си, че ще бъде мобилизиран. Той иска да спасява, а не да отнема живот, посочи Шурупова. Тя уточни, че третият й сънародник  Владимир Жгульов е юрист, който също подлежи на мобилизация, но заплахите срещу него са били предизвикани от гражданската му позиция, изразена в неговия канал в интернет и социалните мрежи.

И тримата са тук, в България, подали са документи да получат убежище, но Агенцията за бежанците им е отказала, допълни Шурупова. По думите й те ще обжалват това решение на агенцията. Шурупова каза още, че у нас живеят и други руснаци, които имат нужда да получат убежище. Самата тя заяви, че е избягала, тъй като е била журналист в независима медия. В България е със семейството си и ще остане тук, защото не знае какво ще стане в родината й.