Руснаци трескаво изкупуват имоти в Дубай

Търсенето през март скочи с 40 на сто

Топ
08:57 - 23 Март 2022
3539
Руснаци трескаво изкупуват имоти в Дубай

От началото на март търсенето на недвижими имоти от страна на руснаци в Дубай се е увеличило с 40% в сравнение със същия период на февруари, каза пред "Комерсант" Татяна Бурлаковская, главен изпълнителен директор на Golden Brown Group. През февруари също се наблюдаваше прилив - броят на транзакциите на руснаци в емирството се оказа със 70% по-висок на годишна база.

Президентът на Becar Asset Management Александър Шарапов нарече търсенето на руснаци на недвижими имоти в Дубай "зашеметяващо", добавяйки, че пазарът е представлявал интерес за инвеститорите още преди конфликта в Украйна. Той отбелязва, че през 2021 г. стойността на недвижимите имоти в емирството се е увеличила с 44%, а от януари до февруари тази година - с още 7%.  Според Шарапов сега в Дубай живеят около 300 000 рускоговорящи, което е 10% от населението на емирството. В него руснаците са привлечени от липсата на данък върху недвижимите имоти и доходите, обясниха експерти. Сред другите предимства на пазара е възможността за получаване на разрешение за пребиваване  при покупка на жилище от $204 000 и нагоре. Освен това ОАЕ е една от малкото чуждестранни дестинации, с които Русия е успя да съхрани директните си самолетни полети.

Татяна Бурлаковская посочи още Грузия, Тайланд и Турция като  нарастващи пазари - през 2021 г. руснаците са сключили 5400 сделки в южната ни съседка, което е със 75% повече спрямо 2020 г. Събеседникът на изданието на пазара отбеляза, че през последните седмици търсенето на разрешение за пребиваване и програми за гражданство срещу инвестиции се е увеличило многократно. Според Henley & Partners руснаците все още имат възможност да получат разрешение за пребиваване чрез инвестиции в ОАЕ, Швейцария, Великобритания, Италия, Люксембург, Португалия, Австрия, Австралия, Канада, Тайланд и Кипър. Предоставянето на гражданство чрез инвестиции е възможно в Турция и Сърбия. Henley & Partners обаче отбелязва, че участието в тези програми е ограничено поради трудности с откриването на банкови сметки и прехвърлянето на средства в чужбина.